Πόσο φοβάσαι τις ενέσεις;

Ο φόβος για τις βελόνες των ενέσεων[1] (belonefhobia ή λευκεφοβία), αλλά και το αίμα, τα  τραύματα και τις ιατρικές διαδικασίες (πχ. εγχειρήσεις) προκαλεί αρνητικότητα και έντονο άγχος στο άτομο. Είναι ωστόσο πολύ συνηθισμένη ειδική φοβία, για σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Συνδυασμένη μετανάλυση 35 προγενέστερων μελετών από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι η φοβία αυτή στον γενικό πληθυσμό ενώ είναι περισσότερο  συχνή στα παιδιά και γενικά μειώνεται με την ηλικία όπου κυμαίνεται από 20- 50% στους εφήβους και 20-30% στους νεαρούς ενήλικες Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι εξαιτίας της φοβίας που έχουν στις βελόνες, το 16% των ενηλίκων από διάφορες χώρες αποφεύγουν τα εμβόλια κατά της γρίπης, το 20% των ενηλίκων αποφεύγουν και το εμβόλιο του τετάνου ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη φοβία εμποδίζει πάσχοντες ασθενείς, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ομολογώ ότι συγκαταλέγομαι και εγώ σε αυτή την ομάδα ατόμων που φοβάται τις βελόνες τις ενέσεις και τα εμβόλια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έκλαψα γοερά, έφυγα τρέχοντας όταν έβλεπα σύριγγα, σε νοσοκομείο, σε οδοντιατρείο ή σε γιατρό αλλά και λιποθύμησα από το άγχος μου. Ακόμα θυμάμαι τους δασκάλους στην Δευτέρα δημοτικού να με κυνηγούν για να κάνω εμβόλιο (δεν με πιάσανε ποτέ), το χαστούκι που μου έδωσε η οδοντίατρος στα δεκαπέντε μου για να συνέλθω από την ταραχή μου αλλά και την πρόσφατη λιποθυμία μου στο νοσοκομείο. Άλλωστε ο φόβος απέναντι στις ενέσεις, είναι η μοναδική διαταραχή άγχους στην οποία συμβαίνουν πραγματικά λιποθυμικά επεισόδια!

Αυτό συμβαίνει επειδή το αυτόνομο νευρικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά από ότι στις άλλες φοβίες και διαταραχές άγχους. Το άτομο «παγώνει (freezing) με αποτέλεσμα την πτώση των παλμών της καρδιάς και της πίεσης του αίματος γι΄αυτό άλλωστε όσοι εμφανίζουν αυτή την φοβία, κινδυνεύουν να χτυπήσουν ή έχουν ήδη τραυματιστεί αρκετές φορές, επειδή δεν πρόλαβαν να αποτρέψουν την λιποθυμία. Με την πανδημία του Covid 19 η φοβία αυτή απέκτησε άλλη διάσταση καθώς πολλά άτομα αλλά και αρκετοί από τους αρνητές εμβολίων φαίνεται να έχουν υποβόσκουσα φοβία για τις βελόνες, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να κινδυνεύουν να νοσήσουν εξαιτίας του ιού.

Ο μόνος τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις τις φοβίες είναι να εκτεθείς σε αυτές με δομημένο τρόπο.

Δεν είναι λίγοι οι πάσχοντες με σοβαρή φοβία, να χρειάζονται τη βοήθεια ενός ειδικού για να την ξεπεράσουν και αρκετή προσπάθεια επειδή, δυστυχώς, σε βάθος χρόνου οι φοβίες, σε απομακρύνουν από την πραγματικότητά και έχει το κακό συνήθειο να πολλαπλασιάζεται.

Για όσους ωστόσο, έχουν ήπια έως μέτρια φοβία στις βελόνες, μπορούν να δοκιμάσουν ορισμένα από τα παρακάτω μέτρα αυτοβοήθειας. Συγκεκριμένα, το κλειδί να αντιμετωπιστεί αυτή η φοβία, είναι η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ.

Δεν υπόσχομαι ότι θα βλέπουν τις ενέσεις και θα χαίρονται αλλά σίγουρα θα μπορούν να κάνουν τα αναγκαία για την φροντίδα του εαυτού και της υγείας τους. Σας προτείνω λοιπόν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν  καθώς:

-        Η αίσθηση πως έχετε τον έλεγχο της διαδικασίας και μπορείτε να τα καταφέρετε είναι πολύ σημαντική.

-        Ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξοικειωθείτε με την διαδικασία των ενέσεων και των εμβολίων

-        Κοιμηθείτε καλά τη νύχτα πριν από κάθε εμβολιασμό.

-        Λάβετε ένα καλό πρωινό ή μεσημβρινό γεύμα, αναλόγως με την ώρα του εμβολισμού,

-        Ενημερώσετε το νοσηλευτικό προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου για την φοβία που έχετε στις βελόνες πριν τον εμβολιασμό, ώστε να μιλήσουν μαζί σας, να σας τοποθετήσουν σε άνετη θέση και να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή σας, ίσως και να σας επιτρέψουν να πάρετε μαζί σας κάποιον συνοδό, που θα μπορεί να σας βοηθήσει αν αυτό σας ηρεμεί για να κάνετε το εμβόλιο.

-        Αποσπάστε την προσοχή σας από τον εμβολιασμό, είτε φορώντας ακουστικά για να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική είτε  παρακολουθώντας κάποιο βίντεο από το κινητό σας στο YouTube.

-        Πάρτε βαθιές ανάσες εστιάζοντας την προσοχή σας σε αυτές και όταν  δείτε τη βελόνα να έρχεται προς το μέρος σας είναι να... ΜΗΝ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ! Αυτό διότι μέσω αυτής της φυσικής μεθόδου αύξησης της αρτηριακής πίεσης καταστείλετε η λειτουργία του νευρικού συστήματος, και αυξάνεται σημαντικά  η αντοχή στον πόνο.

-        Εστιάσετε την σκέψη σας στα οφέλη που θα αποκομίσετε από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, όπως το ότι θα μπορείτε να ξαναγκαλιάσετε τους αγαπημένους σας, να βγείτε χωρίς άγχος από το σπίτι, να ταξιδέψετε και να θυμάστε ότι:

Οι αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον, δεν αφήνουν χώρο στο άγχος να αναπτυχθεί. Άλλωστε αφού εγώ ανταπεξέρχομαι, μπορείτε και εσείς. Σας εύχομαι, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων

 


[1] Η Ειδική Φοβία, είναι η συχνότερη διαταραχή άγχους στον ευρύ πληθυσμό. Αν και ξεκινά από την παιδική ηλικία, οι πάσχοντες προσπαθούν στην ζωή τους να αποφεύγουν το συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση που φοβούνται, ενώ αργούν πολύ να αναζητήσουν βοήθεια ή δεν ζητάνε ποτέ, Ειδικές φοβίες είναι αυτές για τα ζώα (αράχνες, σκυλιά κλπ.), το περιβάλλον (ύψος, νερό, σκοτάδι, φυσικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, σεισμοί, πλημμύρες-), το αίμα, τις ενέσεις, τις ιατρικές διαδικασίες,  εμετού ή πνιγμονής και καταστάσεων (όπως φοβία πτήσεων, περιορισμένων χώρων, ή φοβία να διασχίσεις χώρους χωρίς να στηρίζεσαι κάπου)