Η ΑΡΧΉ του ΚΕΝΟΎ

Φίλες και φίλοι μου,
τρία χρόνια τώρα φυλάω πράγματα που δεν χρειάζομαι. 
Επειδή δεν χωρούσαν στην αποθήκη μου, έπιασα κα χώρο στην αποθήκη του καυστήρα καλοριφέρ στην πολυκατοικία.
Είμαι σίγουρη ότι δεν τα χρειάζομαι γιατί δεν μου λείπουν. 
Κούτες γεμάτες με πράγματα που δεν χρειάζομαι, ρούχα, χαρτιά, διακοσμητικά, διάφορα απομεινάρια που πλήρωσα για να τα αποκτήσω.
Όλο λέω να τα ξεκαθαρίσω και όλο το αναβάλω. Ζήτησα ακόμα και βοήθεια, πλήρωσα  και μια κυρία να με βοηθήσει, όχι μόνο μία μα και δύο και πέντε φορές αλλά πάλι δεν τα καταφέρναμε. 
Στα δέκα λεπτά πελάγωνα, εγκατέλειπα και πήγαινα για καφέ. Τρία χρόνια  και τέσσερα και πέντε και δέκα χρόνια και. . .
Και όμως. Ακόμα  και όταν έφυγα από το σπίτι μου και το νοίκιασα σε άλλους, τα πράγματα έμεναν εκεί.  Υπήρχαν και το βάρος της ύπαρξης τους κούραζε τη σκέψη μου, πίεζε τη ζωή μου.
Μπήκα αποφασισμένη μέσα στην αποθήκη και η έκπληξη μου ήταν μεγάλη.  . . . 
 
ΈΧΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΉΘΕΙΑ ΝΑ φυλάς άχρηστα πράγματα, πιστεύοντας πως μια μέρα… (άγνωστο πότε) …θα τα χρειαστείς; 
ΈΧΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΉΘΕΙΑ ΝΑ  κρατάς χρήματα, μόνο και μόνο για να μην τα ξοδέψεις, γιατί μπορεί να σου λείψουν στο μέλλον;
ΈΧΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΉΘΕΙΑ ΝΑ  φυλάς ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, οικιακές συσκευές και άλλα πράγματα του νοικοκυριού που δεν χρησιμοποιείς εδώ και πολύ καιρό;
Και μέσα σου;
ΈΧΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΉΘΕΙΑ ΝΑ κρατάς κακίες, στεναχώριες, φόβους και άλλα περιττά συναισθήματα;
 
Σταμάτα τώρα. Είναι αντίθετο με την ευημερία σου!
Είναι σημαντικό να αφήσεις χώρο.
ένα κενό, για να έρθουν καινούρια πράγματα στη ζωή σου.
Όσο εσύ γεμίζεις, υλικά ή συναισθηματικά, με παλιά και άχρηστα, δεν αφήνεις κενό για νέες ευκαιρίες. 
Τα αγαθά πρέπει να ανακυκλώνονται
Καθάρισε τα συρτάρια, τις ντουλάπες, την αποθήκη, το γκαράζ…
Δώρισε όλα εκείνα που πια δεν χρησιμοποιείς…
Το να φυλάς ένα σωρό από άχρηστα 
πράγματα το μόνο που καταφέρνεις είναι να δένεις την ίδια σου τη ζωή. 
Το πρόβλημα δεν είναι τα αντικείμενα που στοιβάζονται στη ζωή σου…
Αλλά το νόημα του «να κρατάς»…
Όταν κρατάς, όταν φυλάς πράγματα, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης, καυ στάση απουσίας…
Πιστεύεις ότι αύριο μπορεί να τα χρειαστείς, και ίσως τότε να μην υπάρχει τρόπος να καλύψεις αυτή σου την ανάγκη…
Με αυτό το σκεπτικό, το μήνυμα που στέλνεις τόσο στο μυαλό σου όσο και στη ζωή σου… είναι ότι δεν εμπιστεύεσαι το αύριο… καθώς επίσης και ότι το καινούριο και το καλύτερο, 
ΔΕΝ είναι για σένα.
Γι’ αυτό βρίσκεις ικανοποίηση στο να φυλάς όλα αυτά τα παλιά και άχρηστα πράγματα…
Όταν έχουμε χώρο στο σπίτι, στην καρδιά, στην ζωή μας,  και δεν δεσμευόμαστε από αυτά  που είναι περιττά, τότε μπορούμε να καλωσορίσουμε το νέο, το διαφορετικό στην ζωή μας.
Ξεφορτώσου όλα αυτά που έχασαν το χρώμα και τη λάμψη τους…
Αν δεν τα καταφέρνεις, ζήτα βοήθεια. . 
Επέτρεψε το καινούριο να μπει στο σπίτι σου… και μέσα σου…
 
Και συνεχίζοντας την ιστορία μουΟμολογώ λοιπόν ότι υπήρχαν απομεινάρια από πέντε, από δέκα χρόνια ή και περισσότερα . . δεν ξέρω ακριβώς. 
Γι΄ αυτό και η έκπληξη μου ήταν μεγάλη καθώς άνοιξα την αποθήκη και τα πράγματα ήταν τακτοποιημένα. Μόνο μερικές, λίγες κούτες, καμιά δεκαριά και είχαν μόνο κάποιους φακέλους και αρκετά βιβλία.
Δεν μίλησα καθόλου. Ήταν θαύμα. 
Η κατάληψη στο υπόγειο της πολυκατοικίας από εμένα είχε λήξει. 
Κάποιος είχε κάνει τη δουλειά για εμένα. 
Μου το είχε πει κάποια στιγμή, ότι θα το κάνει αλλά δεν το περίμενα. 
Μια πραγματική φίλη μπήκε μέσα και τα έφτιαξε.  
Νοιώθω τόση ευγνωμοσύνη. Όλα νοικοκυρεμένα. Όλα τακτοποιημένα. . .
Δεν ζητώ βοήθεια κυρίως όταν δεν ξέρω πως να εξηγήσω τι ακριβώς χρειάζομαι.  
Κατάλαβε τι χρειαζόμουν, το σκέφτηκε, το οργάνωσε  το ολοκλήρωσε. 
Απίστευτο θαύμα! Το βάρος μου έφυγε!
ΞΕΝΙΑ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ!
Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία 
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personality Creator
Evgenia.GReek
Θυμήθηκα τη μαμά μου. Κρατούσε τα πάντα. Άχρηστα πράγματα ακομα και εφημερίδες χρόνων. Αν και δεν είχε ζήσει στην Κατοχή υποστήριζε ότι πάσχει από το Κατοχικό Σύνδρομο (το οποιο ωστόσο αφορά μόνο την τροφή), και περηφανευόμουν, ότι «εγώ δεν είμαι έτσι.» 
Δεν τα έβλεπα καθώς είχα φύγει μακριά, αλλά ήξερα ότι ήταν εκεί.  Στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Σήμερα όμως ήμουν αποφασισμένη. Θα τα ξεκαθάρισα.  όσο μπορούσα.  
Θα έκανα μια αρχή. 

Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία 

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personality Creator


Διαβάστε το έρθρο μου:   ΣΥΛΛΕΚΤΟΜΑΝΙΑόπως λέμε: Σύνδρομο των αδελφών Collyer

CHARISMATA: SPIRITUALS GIFTS

Τα χαρίσματα αντιπροσωπεύουν τις ειδικές ικανότητες και πνευματικά δώρα που όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν και τους καθιστούν ξεχωριστούς και ταυτόχρονα εξαιρετικούς, είτε σε πνευματικό επίπεδο, είτε στον τομέα της επικοινωνίας και της επιρροής.
Στον κα­θέ­να άνθρωπο σύμφωνα και με την θρησκεία, ὁ Θεός έχει δώ­σει χαρίσματα αλλιώς τά­λαν­τα σ’ όλους τούς ανθρώπους. και οφείλουν να τα πολλαπλασιάσουν, κα­τα­πο­λε­μώντας την ρα­θυ­μί­α και την οκνηρία που νοιώθουν, διότι έτσι αχρηστεύονται.
Τα χαρίσματα περιλαμβάνουν πνευματικές ικανότητες όπως ειδική γνώση, πίστη, θαύματα, προφητεία, σοφά λόγια, δύναμη εξουσίας, θεραπείες, σύνδεση με τη θεία χάρη, διάκριση πνευμάτων και πολλά άλλα.
Στην ελληνική μυθολογία, τα χαρίσματα εκπροσωπεύονταν από τις Χάριτες που σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν: η Αγλαΐα (Λάμψη), η Ευφροσύνη (Χαρά) και η Θάλεια (Άνθισμα). Επίσης ως Χάριτες, αναφέρονται η Αυξώ (άνοιξη), η Χάρις, η Ηγεμόνη (φθινόπωρο) και η Πασιθέα. Οι Χάριτες αντιπροσώπευαν τη γοητεία, την ομορφιά, τη φύση, την ανθρώπινη δημιουργικότητα, την καλή θέληση και τη γονιμότητα. 
Η σημασία του χαρίσματος στη σύγχρονη εποχή, ιδίως σε έναν κόσμο που είναι συνδεδεμένος παγκόσμια και η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα να επηρεάζει και να εμπνέει τους άλλους. Στον ψυχολογικό τομέα, τα χαρίσματα αναφέρονται  στις ικανότητες, ταλέντα ή και δεξιότητες όπου τα άτομα διαθέτουν φυσικά και είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα σε κάποιον τομέα. 
Επίσης, στη μη θρησκευτική, μη υπερφυσική σημασία και κοσμική εφαρμογή όπως έχουν εκπονηθεί από τον Max Weber (1864–1920 CE), τα χαρίσματα αναφέρονται ως  ικανότητες ορισμένων ατόμων να επηρεάζουν θετικά τους άλλους, να είναι ελκυστικοί, να έχουν επιρροή και να είναι αποτελεσματικοί επικοινωνιακά. Αυτό είναι γνωστό και ως χαρισματική ηγεσία.
Βασιζόμενος σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες ερευνών ο Ronald Rizzo, ψυχολόγος του Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια, έχει εντοπίσει έξι χαρακτηριστικά αλλως δεξιότητες που πιστεύει ότι είναι ουσιαστικές για το χάρισμα: συναισθηματική εκφραστικότητα, ενθουσιασμός, ευγλωττία, αυτοπεποίθηση, όραμα και ανταπόκριση στους άλλους. Για να θεωρείται κάποιος χαρισματικός είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα συστατικά, που διαθέτει.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ψυχολογικά χαρίσματα δεν αφορούν μόνο την έκφανση της φυσικής ικανότητας, αλλά και τον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται και αξιοποιεί αυτά τα χαρίσματα στη ζωή του. Σύμφωνα με τον Michael Morris της Columbia Business School, το χάρισμα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να ενώσει μια ομάδα και να δημιουργήσει προσδοκίες, κάτι που είναι ανεκτίμητο για όποιον θέλει να ηγηθεί ή να πείσει άλλους για μια νέα ιδέα. Αυτά τα ψυχολογικά χαρίσματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Δημιουργικότητα και οραματισμός::  ως ψυχολογικό χάρισμα, μπορεί να θεωρηθεί ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να παράγουν καινοτόμες ιδέες και έργα σε διάφορους τομείς.
Ευφυΐα και δεξιότητες, όπως η μουσική, η τέχνη, ο αθλητισμός, η γλώσσα, η μαθηματική κατανόηση κ.λπ.
Κοινωνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές σχέσεις:: όπως το χάρισμα της εξαιρετικής επικοινωνίας, της εμπνευστικής ηγεσίας και της δυνατότητας να επηρεάζεις θετικά τους άλλους
Συναισθηματική ευφυΐα και νοημοσύνη:  ατόμων εξαιρετικά ευαισθητοποιημένων στα συναισθήματα των άλλων και μπορούν να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές με αποτελεσματικό τρόπο.
 Αυτά τα ψυχολογικά χαρίσματα σήμερα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική επιτυχία, στις κοινωνικές σχέσεις και στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου που τα διαθέτει. Η ευγλωττία και η ικανότητα να ανταποκρίνεστε στους άλλους μπορούν να βελτιωθούν μέσω της εξάσκησης και της προσπάθειας. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος δεν γεννήθηκε με κάποιο χάρισμα, μπορεί να εργαστεί πάνω σε αυτό και να το αναπτύξει ώστε να γίνει πιο χαρισματικός. Ο Steve Jobs, συνιδρυτής της Apple, αφιέρωνε ως και 10 ώρες σε πρόβες για υποτίθεται «αυθόρμητες» και μη προετοιμασμένες 10λεπτες παρουσιάσεις οι οποίες υπήρξαν καθοριστικές για την απόκτηση της φήμης του ως ενός οραματιστή, χαρισματικού ηγέτη.
Το να είσαι χαρισματικός είναι η επιτομή του να έχεις τέλειες διαπροσωπικές και επικοινωνιακές ικανότητες. Το καλό είναι ότι, εφόσον μπορείς να βελτιώσεις και να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα χαρίσματα που διαθέτεις.