ΝΑ ΝΙΏΘΕΤΕ ΕΝΟΧΈΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΕΊΣΤΕ!

Λαϊκή αγορά (1981) του Παναγιώτη Τέτση (1923-2016)
Έργο τεραστίων διαστάσεων, δίπτυχο. 248,5 × 810 εκ. συνολικά  το οποίο εκτίθεται και φωτογράφισα στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή 

Το γήρας είναι αναπόφευκτο! Το ζητούμενο όμως είναι να έχουμε υγιή γεράματα. Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Η  διαπρεπής επιστήμονας Dr. Joan Vernikos, σε συνέντευξη της τόνισε την σημασία της βαρύτητας και της κίνησης στην επιβράδυνση του γήρατος υποστηρίζοντας ότι: 
- "Όταν είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι μειώνεται η βαρύτητα και είμαστε σε μια κατάσταση που μιμείται την μικροβαρύτητα. Όταν είμαστε όρθιοι υπάρχει η βαρύτητα που είναι η κάθετη δύναμη από το κεφάλι προς το κέντρο της γης. Αν ξαπλώσουμε η βαρύτητα μειώνεται γιατί γίνεται οριζόντια και αυτό δημιουργεί όχι μόνο τα συμπτώματα έχουν οι αστροναύτες όταν είναι στη μικροβαρύτητα, αλλά και αυτά του γήρατος. (“Gravity:Aging parallel processes”). Χρειάζονται μόλις επτά μέρες για να δημιουργηθεί αυτή η αλλαγή απομάκρυνσης από το γήρας. Στους κατακεκλειμένους η γήρανση αρχίζει από την πρώτη μέρα μέσα σε ώρες."  Επίσης, στο βιβλίο της "Αdventures in Chocolate" μας απενοχοποιεί  βεβαιώνοντας μας, ότι ο καφές και η σοκολάτα μας κάνουν καλό. Για  πολλούς λόγους εγώ σας συνιστώ:

- «Να μην νοιώθετε ενοχές  αν δεν γυμνάζεστε, λέω χρόνια τώρα σε όσους αποφεύγουν την άθληση και την γυμναστική.
Απλά μην κάθεστε! Να ρέετε μέσα στον κόσμο σας. 
Όπως το ακίνητο νερό βαλτώνει και γίνεται βούρκο και έλος που μυρίζει έτσι και ο άνθρωπος γερνάει και μουχλιάζει. 
Να νοιώθετε ενοχές αν δεν κινείστε γιατί τότε σαπίζετε.
Να νιώθετε ενοχές αν δεν κάνετε βόλτες, αν δεν γυρεύετε καινούργιες εμπειρίες, αν σταματήστε να μαθαίνετε, αν δεν ζείτε νέες περιπέτειες, αν δεν απολαμβάνετε ένα καλό φλυτζάνι καφέ, ή ένα κομμάτι σοκολάτα και αν δεν παίζετε. 
Να νιώθετε ενοχές αν δεν χορεύετε στον ρυθμό της ζωής σας. 
Να κινείστε συνέχεια. Η κίνηση σώζει!»

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Η Dr. Joan Vernikos (1934) γεννήθηκε στην  Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με ρίζες από την Σίφνο και τις οικογένειες εφοπλιστών Ευγενίδη και Βερνίκου. Σπούδασε φαρμακευτική-φαρμακολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και δίδαξε φοιτητές Ιατρικής στο Ohio State University πριν προσληφθεί στη NASA το 1964. Στη NASA διετέλεσε διευθύντρια βιοεπιστημών Life Sciences (1993 – 2000). 
Σήμερα, είναι πρόεδρος της ThirdΑge LLC δίνει συμβουλές ζωής μέσα από τα βιβλία της, τα σεμινάρια και τις διαλέξεις της.