SKEETER SYNDROME με το ΤΣΙΜΠΉΜΑ του ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες υποφέρω από τσιμπήματα κουνουπιών. Χρόνια είχα να παρουσιάσω τόσο έντονα συμπτώματα. Πρήξιμο, πόνος, φαγουρα όπου σχεδόν μετά ματώνω από το ξύσιμο. Και στα πιο δύσκολα σημεία, στη πλάτη, στη κοιλιά, στο λαιμό και ανάμεσα στα δάχτυλα.  Σκέφτηκα λοιπόν να σας πω μερικά στοιχεία για αυτά τα ανωφελα έντομα.
Τα κουνούπια ανήκουν στην οικογένεια Culicidae και αριθμούν περίπου 3.500 είδη παγκοσμίως. Είναι γνωστά ως το Νο.1 είδος φονέων ανθρώπων. 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα για να προκαλέσει αντίδραση. Δεν μπορώ να "αποφύγω" να δώσω συμβουλές για να "αποφύγετε" τα τσιμπήματα από κουνούπια, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής μέτρα προφύλαξης:
1. Φορέστε ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος, όπως παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια. Αυτό μειώνει την εκτεθειμένη επιφάνεια δέρματος και μειώνει τον κίνδυνο τσιμπήματος.
2. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά που περιέχουν ενεργά συστατικά, όπως DEET, για την προστασία από τα κουνούπια.
3. Αποφύγετε τις περιοχές με υγρασία και στάσιμο νερό, καθώς αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών.
4. Χρησιμοποιήστε κουνουποαπωθητικά φυτών, όπως το σκόρδο, που εκπέμπουν οσμές που απωθούν τα κουνούπια.
Ωστόσο, ακόμα και με τα παραπάνω μέτρα προφύλαξης, είναι δυνατό να τσιμπηθείτε από κουνούπια και να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση.Το σύνδρομο Skeeter, γνωστό και ως Skeeter Syndrome, αναφέρεται στην υπερβολική αλλεργική αντίδραση σε τσιμπήματα εντόμων, όπως κουνούπια και σφήκες
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κόκκινες, πρησμένες εξάνθηματα που προκαλούν φαγούρα. Αυτά τα εξανθήματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα και μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 μέρες για να εξαφανιστούν. 
Όταν τα δερματικά εξανθήματα συνοδεύονται από πρήξιμο, κοκκίνισμα, πόνο, αίσθημα θερμότητας, πυρετό, ακόμα και φουσκάλες με υγρό, τότε μιλάμε για το σύνδρομο Skeeter. Ενδέχεται να απαιτηθούν αιματολογικές εξετάσεις για να εξαιρεθούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων.
Τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ταξιδιώτες που εκτίθενται σε ασυνήθιστα είδη κουνουπιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο Skeeter. Δεν υπάρχει τεστ που ανιχνεύει την αλλεργία στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Οι γιατροί μπορούν να συνιστήσουν αντιισταμινικά φάρμακα για την ανακούφιση του κνησμού και της φουσκάλας, καθώς και κορτικοειδή φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής.
Τα κουνούπια αποτελούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της μετάδοσης ασθενειών, και η καταπολέμησή τους είναι αναγκαία.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ 
Αεροψεκασμος ή ψεκασμός από αέρος: τεχνική που διασπείρει ουσίες στην ατμόσφαιρα σε μορφή σκόνης, αερίου ή σταγονιδίων. Χρησιμοποιείται στη γεωργία, ατμόσφαιρα, και παραγωγή τεχνητής βροχής.Με τους αεροψεκασμούς πέραν της  μείωσης της όχλησης για τους κατοίκους και την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής – διαβίωσης κατοίκων της περιοχής, προσφέρεται στην τοπική ανάπτυξη και κύρια στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, απέναντι σε ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός κ.ά. μεταδιδόμενες από τα κουνούπια.

"Chemtrails" νεολογισμός που συντίθεται από τις λέξεις "chemical trail" (χημικό ίχνος) και αντιστοιχεί στη θεωρία των αεροψεκασμών. Σε αντίθεση με άλλες μορφές εναέριων ψεκασμών, όπως οι αεροψεκασμοί των καλλιεργειών, η νεφώδης σπορά, η ουρανογραφία και η εναέρια πυρόσβεση, οι "chemtrails" αναφέρονται αποκλειστικά στην υπόθεση της συστηματικής εναέριας ρίψης χημικών ενώσεων από υψηλό υψόμετρο, που υποτίθεται ότι δημιουργούν ειδικά λευκά ίχνη στον ουρανό, διαφορετικά από τα συνηθισμένα ίχνη συμπύκνωσης. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι αυτοί οι αεροψεκασμοί έχουν διάφορους σκοπούς, όπως τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας, τον έλεγχο των ανθρώπινων πληθυσμών, τον έλεγχο του καιρού και τη δυνατότητα πρόκλησης αναπνευστικών ή άλλων προβλημάτων υγείας. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία, και οι επιστημονικές αρχές και οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Εθνική Υπηρεσία Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι οι αεροψεκασμοί αυτοί είναι απλά ίχνη συμπύκνωσης νερού και άλλων αερολύματων που παράγονται από τις αεροπλάνες κατά την πτήση τους. Η εμφάνιση αεροψεκασμών από αεροπλάνα μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η σύνθεση του ατμοσφαιρικού αέρα, οι καιρικές συνθήκες και ο τρόπος πτήσης των αεροπλάνων. Είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται αυτά τα ίχνη συμπύκνωσης στον ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάλογα με τις συνθήκες και τις πτήσεις που λαμβάνουν χώρα. Γενικά, οι θεωρίες συνωμοσίας πρέπει να αξιολογούνται με επιστημονικά κριτήρια και να βασίζονται σε αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις πριν γίνουν αποδεκτές ως αληθινές.

ΚΟΥΝΟΎΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ 
Στην Ελλάδα, τα τρία κύρια γένη κουνουπιών είναι το Anopheles, το Culex και το Aedes.   
Το γένος Anopheles είναι φορέας της ελονοσίας, της εγκεφαλίτιδας και της φιλαρίασης. Αναγνωρίζεται από τη στάση του σώματος και τα μικρά στίγματα στα φτερά του. Το θηλυκό κουνούπι ρουφά το αίμα από ένα άτομο με ελονοσία, μεταφέροντας το μικρόβιο μέσω του σάλιου σε υγιή ανθρώπους. Ζει για 18 μέρες έως 4-5 εβδομάδες.
Το γένος Culex πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά. Μπορεί να μεταδώσει την εγκεφαλίτιδα, αλλά είναι δυσκολότερο να το κάνει. Ζει για 10-15 μέρες, αλλά μπορεί να επιβιώσει περισσότερο σε ψυχρές συνθήκες.
Το γένος Aedes μεταδίδει τον Κίτρινο πυρετό. Τα κουνούπια αυτού του γένους έχουν ασημένιο θώρακα και μυτερό άκρο κοιλιάς στα θηλυκά. Αναπαράγονται μετά από πλημμύρες και μπορούν να ζήσουν 10-15 μέρες ή ακόμη περισσότερο σε ψυχρό κλίμα.
Καθε καλοκαίρι, στην Ελλάδα εφαρμόζεται ανά περιοχή Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Καταπολέμησης κουνουπιών με εναέρια μέσα, ελικόπτερα ή  drones.
Δυστυχώς ενημερώθηκα ότι μειώθηκαν κατά πολύ αρκετοί ψεκασμοί. 
Αυτό όμως μάλλον έγκειται σε πολιτική παρέμβαση.