Συχνά η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι μετά την ολοκλήρωση του τεστ προσωπικότητας του NERIS Type Explorer ® είναι "Τι σημαίνουν τα αρκτικόλεξα INTJ-A, ENFP-T ή ESTJ-A."
Τα πέντε γράμματα αυτών των ακρωνύμιων αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, με ορισμένους συνδυασμούς χαρακτηριστικών να σχηματίζουν διάφορους τύπους και ομάδες τύπων.
Η Ιστορική Παράκαμψη
Από την αρχή του χρόνου, οι άνθρωποι έχουν συντάξει σχηματικά σχήματα για να περιγράψουν και να κατηγοριοποιήσουν τις προσωπικότητές μας. Από τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες των αρχαίων πολιτισμών έως τις τελευταίες εξελίξεις στην ψυχολογία, οδηγηθήκαμε να εντάξουμε τις μεταβλητές και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας σε καλά καθορισμένα μοντέλα. Αν και έχουμε ακόμα λίγο χρόνο μακριά από το να το κάνουμε αυτό, τα τρέχοντα μοντέλα αντιπροσωπεύουν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας και μπορούν να προβλέψουν τη συμπεριφορά μας με υψηλό βαθμό ακρίβειας.
Ωστόσο, η προσωπικότητα είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας. Οι ενέργειές μας επηρεάζονται επίσης από το περιβάλλον μας, τις εμπειρίες μας και τους ατομικούς μας στόχους. Με τον NERIS Type Explorer ®, περιγράφεται πώς είναι πιθανό να συμπεριφέρονται άτομα που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας. Περιγράφουν δείκτες και τάσεις, και όχι οριστικές κατευθυντήριες γραμμές ή απαντήσεις. Σημαντικές διαφορές μπορεί να υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των ατόμων που μοιράζονται έναν τύπο προσωπικότητας. Οι πληροφορίες έχουν σκοπό να εμπνεύσουν την προσωπική ανάπτυξη και τη βελτιωμένη κατανόηση του εαυτού σας και των σχέσεών σας – όχι για να εκληφθούν ως ευαγγέλιο.
Η προσέγγισή έχει τις ρίζες της σε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Η μία χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνακαι ήταν το πνευματικό τέκνο του Carl Gustav Jung, του πατέρα της αναλυτικής ψυχολογίας. Η θεωρία του Jung για τους ψυχολογικούς τύπους είναι ίσως η πιο σημαντική δημιουργία στην τυπολογία της προσωπικότητας και έχει εμπνεύσει μια σειρά από διαφορετικές θεωρίες. Μία από τις βασικές συνεισφορές του Jung ήταν η ανάπτυξη της έννοιας της Εσωστρέφειας και της Εξωστρέφειας – θεώρησε ότι ο καθένας από εμάς εμπίπτει σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες, είτε εστιάζοντας στον εσωτερικό κόσμο (Εσωστρεφής) είτε στον έξω κόσμο (Εξωστρεφής). Εκτός από την Εσωστρέφεια και την Εξωστρέφεια, ο Γιουνγκ επινόησε την έννοια των λεγόμενων γνωστικών λειτουργιών, που χωρίζονται σε κατηγορίες Κρίνοντας ή Αντίληψη. Σύμφωνα με τον Jung, κάθε άτομο προτιμά μία από αυτές τις γνωστικές λειτουργίες και μπορεί φυσικά να βασίζεται σε αυτήν σε καθημερινές καταστάσεις.
Στη δεκαετία του 1920, η θεωρία του Jung έγινε αντιληπτή από την Katharine Cook Briggs, η οποία αργότερα συνέγραψε έναν δείκτη προσωπικότητας που χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα, τον Myers-Briggs Type Indicator ® (MBTI ® ) . Η Briggs ήταν μια δασκάλα με έντονο ενδιαφέρον για την πληκτρολόγηση της προσωπικότητας, έχοντας αναπτύξει τη δική της θεωρία τύπου πριν μάθει τα γραπτά του Jung. Μαζί με την κόρη της, Isabel Briggs Myers, ανέπτυξαν έναν βολικό τρόπο για να περιγράψουν τη σειρά των προτιμήσεων του Jungian κάθε ατόμου – έτσι γεννήθηκαν τα ακρωνύμια των τεσσάρων γραμμάτων.
Φυσικά, αυτή είναι απλώς μια πολύ απλοποιημένη περιγραφή της θεωρίας Myers-Briggs. Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα θα πρέπει να διαβάσουν το Gifts Differing: Understanding Personality Type της Isabel Briggs Myers.
Λόγω της απλότητας και της ευκολίας χρήσης του NERIS Type Explorer ®, το μοντέλο ονομασίας τεσσάρων γραμμάτων έχει υιοθετηθεί από μια σειρά από διαφορετικές θεωρίες και προσεγγίσεις τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πλαισίων όπως το Socionics , το Keirsey Temperament Sorter , το Interaction Styles της Linda Berens και πολλά οι υπολοιποι. Ενώ τα αρκτικόλεξα που χρησιμοποιούνται από αυτές τις θεωρίες μπορεί να είναι πανομοιότυπα ή πολύ παρόμοια, ωστόσο, οι έννοιές τους δεν αλληλεπικαλύπτονται πάντα. Είναι απολύτως πιθανό να συναντήσετε πέντε άτομα που όλα θα πουν «Είμαι INFJ», αλλά οι ορισμοί τους για το τι σημαίνει INFJ θα διαφέρουν.
Τύποι έναντι χαρακτηριστικών
Ανεξάρτητα από τη δομή της, οποιαδήποτε θεωρία που βασίζεται στον τύπο θα δυσκολευτεί να περιγράψει ή να χαρακτηρίσει άτομα των οποίων οι βαθμολογίες βρίσκονται κοντά στη διαχωριστική γραμμή. Ένας διαφορετικός τρόπος για να δούμε τις προσωπικότητες είναι μέσα από το πρίσμα ενός μοντέλου που βασίζεται σε χαρακτηριστικά και όχι σε έναν τύπο. Τι εννοούμε με αυτό; Αντί να δημιουργεί έναν αυθαίρετο αριθμό κατηγοριών και να προσπαθεί να χωρέσει τους ανθρώπους μέσα σε αυτές, ένα μοντέλο που βασίζεται σε χαρακτηριστικά απλώς μελετά τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι εμφανίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά.
Ίσως έχετε ακούσει τον όρο Ambivert, που είναι τέλειο παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση. Ambiversion σημαίνει ότι κάποιος πέφτει στη μέση της κλίμακας Εσωστρέφειας-Εξωστρέφειας, όντας ούτε πολύ εξωστρεφής ούτε πολύ αποσυρμένος. Οι θεωρίες που βασίζονται σε χαρακτηριστικά θα έλεγαν απλώς ότι ένας Ambivert είναι μετρίως Εξωστρεφής ή μέτρια Εσωστρεφής και το αφήνουν έτσι, χωρίς να αποδίδουν τύπο προσωπικότητας.
Μια προσέγγιση που βασίζεται σε χαρακτηριστικά διευκολύνει την αξιόπιστη μέτρηση των συσχετίσεων μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και άλλων χαρακτηριστικών – για παράδειγμα, των πολιτικών στάσεων. Αυτός είναι ο λόγος που οι προσεγγίσεις που βασίζονται σε χαρακτηριστικά κυριαρχούν στην ψυχομετρική έρευνα, αλλά αυτός είναι λίγο πολύ ο μόνος τομέας όπου κυριαρχούν αυτές οι προσεγγίσεις. Επειδή δεν προσφέρουν τύπους ή κατηγοριοποιήσεις, οι θεωρίες που βασίζονται σε χαρακτηριστικά δεν μεταφράζονται τόσο καλά όσο οι βασισμένες στον τύπο θεωρίες σε συγκεκριμένες συστάσεις και προτάσεις. Οι κατηγορίες όπως ο Εξωστρεφής ή ο Εσωστρεφής μπορεί να είναι περιοριστικές, αλλά μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε την ανθρώπινη προσωπικότητα και να δημιουργήσουμε θεωρίες σχετικά με το γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε.
Η προσέγγιση NERIS Type Explorer ®
Με το μοντέλο NERIS, έχουν συνδυαστεί τα καλύτερα και των δύο κόσμων. Χρησιμοποιούν τη μορφή ακρωνύμιου που εισήγαγε η Myers-Briggs για την απλότητα και την ευκολία της, με ένα επιπλέον γράμμα για να φιλοξενήσει πέντε αντί για τέσσερις κλίμακες. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Myers-Briggs ή άλλες θεωρίες που βασίζονται στο μοντέλο Jungian, δεν έχουν ενσωματώσει Jungian έννοιες όπως είναι οι γνωστικές λειτουργίες ή η ιεράρχησή τους. Οι έννοιες του Γιουνγκ είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν και να επικυρωθούν επιστημονικά, επομένως επιλέξαμε να επεξεργαστούμε ξανά και να εξισορροπήσουμε ξανά τις διαστάσεις της προσωπικότητας που ονομάζονται τα Big Five χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ένα μοντέλο που κυριαρχεί στη σύγχρονη ψυχολογική και κοινωνική έρευνα.
Οι τύποι της προσωπικότητάς NERIS Type Explorer ® βασίζονται σε πέντε ανεξάρτητα φάσματα, με όλα τα γράμματα στον κωδικό τύπου (π.χ. INFJ-A) να αναφέρονται σε μία από τις δύο πλευρές του αντίστοιχου φάσματος. Αυτή η προσέγγιση μας επέτρεψε να επιτύχουμε υψηλή ακρίβεια του τεστ, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα να ορίζουμε και να περιγράφουμε διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας.
Αξιοπιστία και εγκυρότητα
Οι κοινωνικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας προσωπικότητας, έχουν ένα πρόβλημα: όταν εξετάζουμε μεμονωμένα ανθρώπινα όντα, είναι δύσκολο να βρεις κάτι συνεπές. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα – σταθερά αποτελέσματα και μέτρηση αυτού που πιστεύουμε ότι μετράμε – είναι οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες κάθε οργανισμός σε αυτόν τον τομέα πρέπει να αντιμετωπίσει. Ας μιλήσουμε για αυτό.
Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης δύσκολων ερωτήσεων σχετικά με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα. Ένας οργανισμός μπορεί να προστατευτεί από τον έλεγχο κάνοντας τον εαυτό του να φαίνεται αξιόπιστος, συνήθως με το να σας κάνει να πληρώσετε ακόμη και να κάνετε την αξιολόγησή του, με τον ισχυρισμό ότι κόστος = ποιότητα. Αυτό δεν τους εμποδίζει να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν και δεν σημαίνει ότι αυτό που προσφέρουν δεν θα επηρεάσει τη ζωή σας προς το καλύτερο. Αλλά δεν μπορείτε να ξέρετε μέχρι να πληρώσετε – και είναι επίσης πιο εύκολο να πείσετε κάποιον ότι αυτό που αγόρασε είναι αρκετά καλό αφού έχει ήδη αποχωριστεί τα χρήματά του.
Η άλλη μέθοδος είναι ένας οργανισμός να ανοίξει τον εαυτό του στην κοινότητα, κάνοντας τα εργαλεία και τις πληροφορίες του προσβάσιμα και αποδεχόμενη ανατροφοδότηση από πολλές πηγές. Ένας τέτοιος οργανισμός εργάζεται για να βελτιώσει τον εαυτό του στο ύπαιθρο. Σας δίνει τη μεγάλη περιήγηση και, στη συνέχεια, σας επιτρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας εάν αυτός είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείτε να αναπτυχθείτε.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, τόσο καλύτερος και κατανοητός αυτός ο κόσμος θα είναι για όλους.
Ας εξετάσουμε τώρα τις πέντε πτυχές της προσωπικότητάς μία προς μία και τις ομάδες τύπων.
Πέντε πτυχές της προσωπικότητας
Αυτή η ενότητα θα περιγράψει πέντε πτυχές προσωπικότητας που, όταν συνδυαστούν, καθορίζουν τον τύπο προσωπικότητας:
Ενέργεια , Νους , Φύση , Τακτική και Ταυτότητα . Κάθε μία από αυτές τις πτυχές θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια διμερής συνέχεια, με την επιλογή «ουδέτερη» να τοποθετείται στη μέση. Τα ποσοστά που θα είχατε δει μετά την ολοκλήρωση του τεστ έχουν σκοπό να δείξουν σε ποιες κατηγορίες εμπίπτετε και πόσο ισχυρές είναι οι προτιμήσεις σας.
Ας δούμε τώρα τις πτυχές της προσωπικότητας μία προς μία:
Αυτή η πτυχή δείχνει πώς αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας:
Τα εσωστρεφή άτομα προτιμούν τις μοναχικές δραστηριότητες και εξουθενώνονται από την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τείνουν να είναι αρκετά ευαίσθητα στην εξωτερική διέγερση (π.χ. ήχο, όραση ή όσφρηση) γενικά.
Τα εξωστρεφή άτομα προτιμούν ομαδικές δραστηριότητες και ενεργοποιούνται από την κοινωνική αλληλεπίδραση. Τείνουν να είναι πιο ενθουσιώδεις και πιο εύκολα ενθουσιασμένοι από τους Εσωστρεφείς.
Διαβάστε περισσότερα για την Ενέργεια.
Η δεύτερη πτυχή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες:
Τα παρατηρητικά άτομα είναι εξαιρετικά πρακτικά, πραγματιστικά και προσγειωμένα. Τείνουν να έχουν ισχυρές συνήθειες και να επικεντρώνονται σε αυτό που συμβαίνει ή έχει ήδη συμβεί.
Τα διδάσκοντα άτομα είναι πολύ ευφάνταστα, ανοιχτόμυαλα και περίεργα. Προτιμούν την καινοτομία από τη σταθερότητα και επικεντρώνονται σε κρυφά νοήματα και μελλοντικές δυνατότητες.
Διαβάστε περισσότερα για την πτυχή του Νου.
Αυτή η πτυχή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε αποφάσεις και αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα:
Τα υπονοούμενα άτομα επικεντρώνονται στην αντικειμενικότητα και τον ορθολογισμό, δίνοντας προτεραιότητα στη λογική έναντι των συναισθημάτων. Τείνουν να κρύβουν τα συναισθήματά τους και βλέπουν την αποτελεσματικότητα πιο σημαντική από τη συνεργασία.
Τα άτομα με αισθήματα είναι ευαίσθητα και συναισθηματικά εκφραστικά. Είναι πιο ενσυναίσθητοι και λιγότερο ανταγωνιστικοί από τους τύπους Σκέψης και εστιάζουν στην κοινωνική αρμονία και συνεργασία.
Διαβάστε περισσότερα για την πτυχή της Φύσης.
Αυτή η πτυχή αντικατοπτρίζει την προσέγγισή μας στην εργασία, τον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων:
Τα άτομα που κρίνουν είναι αποφασιστικά, διεξοδικά και πολύ οργανωμένα. Εκτιμούν τη σαφήνεια, την προβλεψιμότητα και το κλείσιμο, προτιμούν τη δομή και τον προγραμματισμό από τον αυθορμητισμό.
Τα άτομα που αναζητούν είναι πολύ καλά στον αυτοσχεδιασμό και στην εντόπιση ευκαιριών. Τείνουν να είναι ευέλικτοι, χαλαροί αντικομφορμιστές που προτιμούν να κρατούν τις επιλογές τους ανοιχτές.
Διαβάστε περισσότερα για την πτυχή της Τακτικής.
Τέλος, η πτυχή της Ταυτότητας υποστηρίζει όλες τις άλλες, δείχνοντας πόσο σίγουροι είμαστε για τις ικανότητες και τις αποφάσεις μας:
Τα διεκδικητικά ( -A ) άτομα είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, ισότιμα και ανθεκτικά στο στρες. Αρνούνται να ανησυχούν πάρα πολύ και δεν πιέζουν τον εαυτό τους πολύ σκληρά όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων.
Τα ταραχώδη ( -T ) άτομα είναι συνειδητά και ευαίσθητα στο στρες. Είναι πιθανό να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και να είναι οδηγημένοι στην επιτυχία, τελειομανείς και πρόθυμοι να βελτιωθούν.
Διαβάστε περισσότερα για την πτυχή της Ταυτότητας.
Τύπος Ομάδες
Τώρα ξέρετε από τι αποτελείται ο κάθε τύπος. Πώς ταιριάζουν όμως μεταξύ τους;
Το σύστημά μας έχει δύο επίπεδα: το πρώτο (εσωτερικό) ορίζει τους ρόλους μας , το δεύτερο (εξωτερικό) - τις στρατηγικές μας .
Ρόλοι
Το επίπεδο ρόλου καθορίζει τους στόχους, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμώμενες δραστηριότητές μας. Υπάρχουν τέσσερις ρόλοι:
Αναλυτές (Διαισθητικοί και Σκεπτόμενοι τύποι [ _NT_ ], αμφότερες οι διεκδικητικές και οι ταραχώδεις παραλλαγές)
Αυτοί οι τύποι προσωπικότητας αγκαλιάζουν τον ορθολογισμό και την αμεροληψία, υπερέχοντας σε διανοητικές συζητήσεις και επιστημονικά ή τεχνολογικά πεδία. Είναι έντονα ανεξάρτητοι, ανοιχτόμυαλοι, με ισχυρή θέληση και φαντασία, προσεγγίζουν πολλά πράγματα από μια χρηστική οπτική και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το τι λειτουργεί παρά για αυτό που ικανοποιεί όλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τους Αναλυτές εξαιρετικούς στρατηγικούς στοχαστές, αλλά προκαλούν και δυσκολίες όταν πρόκειται για κοινωνικές ή ρομαντικές αναζητήσεις.
Διαβάστε περισσότερα για τον Ρόλο του Αναλυτή.
Diplomats (Intuitive and Feeling [ _NF_ ] τύποι, αμφότερες οι παραλλαγές Assertive και Turbulent)
Οι διπλωμάτες επικεντρώνονται στην ενσυναίσθηση και τη συνεργασία, λάμποντας στη διπλωματία και την παροχή συμβουλών. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα τύπου είναι συνεργάσιμα και ευφάνταστα, παίζοντας συχνά το ρόλο των εναρμονιστών στον εργασιακό τους χώρο ή στους κοινωνικούς κύκλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τους Διπλωμάτες ζεστά, με ενσυναίσθηση και επιρροή άτομα, αλλά προκαλούν επίσης προβλήματα όταν υπάρχει ανάγκη να βασίζονται αποκλειστικά στον ψυχρό ορθολογισμό ή να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις.
Διαβάστε περισσότερα για τον Ρόλο Διπλωμάτη.
Φρουροί (τύποι Παρατηρητικών και Κριτικών [ _S_J ], αμφότερες παραλλαγές Assertive και Turbulent)
Οι φρουροί είναι συνεργάσιμοι και εξαιρετικά πρακτικοί, αγκαλιάζουν και δημιουργούν τάξη, ασφάλεια και σταθερότητα όπου κι αν πάνε. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε έναν από αυτούς τους τύπους τείνουν να είναι σκληρά εργαζόμενοι, σχολαστικοί και παραδοσιακοί και διαπρέπουν σε υλικοτεχνικούς ή διοικητικούς τομείς, ειδικά σε αυτούς που βασίζονται σε σαφείς ιεραρχίες και κανόνες. Αυτοί οι τύποι προσωπικότητας παραμένουν στα σχέδιά τους και δεν πτοούνται από δύσκολες εργασίες – ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι πολύ άκαμπτοι και απρόθυμοι να δεχτούν διαφορετικές απόψεις.
Διαβάστε περισσότερα για τον Ρόλο του Φρουρού.
Εξερευνητές (τύποι Παρατηρητικών και Αναζητούμενων [ _S_P ], παραλλαγές Assertive και Turbulent)
Αυτοί οι τύποι είναι οι πιο αυθόρμητοι από όλους και μοιράζονται επίσης την ικανότητα να συνδέονται με το περιβάλλον τους με τρόπο που είναι απρόσιτος από άλλους τύπους. Οι εξερευνητές είναι χρηστικοί και πρακτικοί, λάμπουν σε καταστάσεις που απαιτούν γρήγορη αντίδραση και ικανότητα σκέψης στα πόδια σας. Είναι μάστορες των εργαλείων και των τεχνικών, που τα χρησιμοποιούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – από τον έλεγχο φυσικών εργαλείων μέχρι να πείσουν άλλους ανθρώπους. Δεν αποτελεί έκπληξη, αυτοί οι τύποι προσωπικότητας είναι αναντικατάστατοι σε κρίσεις, χειροτεχνίες και πωλήσεις – ωστόσο, τα χαρακτηριστικά τους μπορούν επίσης να τους ωθήσουν να αναλάβουν ριψοκίνδυνες προσπάθειες ή να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε αισθησιακές απολαύσεις.
Διαβάστε περισσότερα για τον ρόλο του Explorer.
Στρατηγικές
Το επίπεδο Στρατηγικής δείχνει τους τρόπους που προτιμάμε να κάνουμε πράγματα και να επιτυγχάνουμε στόχους. Υπάρχουν τέσσερις στρατηγικές:
Ατομικισμός με αυτοπεποίθηση (εσωστρεφείς και διεκδικητικοί τύποι [ I___-A ])
Οι Ατομιστές με αυτοπεποίθηση προτιμούν να κάνουν πράγματα μόνοι τους, επιλέγοντας να βασίζονται στις δικές τους δεξιότητες και ένστικτα σε αντίθεση με την αναζήτηση επαφής με άλλους ανθρώπους. Ξέρουν σε τι είναι καλοί και έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. Αυτοί οι τύποι προσωπικότητας πιστεύουν ακράδαντα ότι η προσωπική ευθύνη και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας είναι πολύ σημαντικές αξίες. Οι Ατομιστές με αυτοπεποίθηση δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις απόψεις των άλλων και προτιμούν να βασίζονται στον εαυτό τους.
Διαβάστε περισσότερα για τη Στρατηγική Αυτοπεποίθησης Ατομικισμού.
Ανθρώπινη κυριαρχία (Εξωστρεφείς και διεκδικητικοί τύποι [ E___-A ])
Οι Άνθρωποι Οι Δάσκαλοι αναζητούν κοινωνική επαφή και τείνουν να έχουν πολύ καλές δεξιότητες επικοινωνίας, νιώθοντας άνετα σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή σε καταστάσεις όπου πρέπει να βασίζονται ή να κατευθύνουν άλλους ανθρώπους. Αυτοί οι τύποι είναι σίγουροι για τις ικανότητές τους και δεν διστάζουν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το να παίζεις ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να γνωρίζεις τι κάνει τους άλλους ανθρώπους να σηκώνουν σημαίνει πολλά για τους People Masters. Ωστόσο, δεν ανησυχούν πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς.
Διαβάστε περισσότερα για τη Στρατηγική Μάστερς Άνθρωποι.
Σταθερή βελτίωση (εσωστρεφείς και ταραχώδεις [ I___-T ] τύποι)
Οι Constant Improvers είναι ήσυχοι, ατομικιστές άνθρωποι. Τείνουν να είναι τελειομανείς και να οδηγούνται στην επιτυχία, συχνά ξοδεύουν πολύ χρόνο και προσπάθεια για να βεβαιωθούν ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι το καλύτερο που μπορεί να είναι. Όπως λέει και το όνομά τους, οι Constant Improvers είναι άτομα με υψηλές επιδόσεις αφοσιωμένα στην τέχνη τους – ωστόσο, τείνουν επίσης να ανησυχούν πάρα πολύ για την απόδοσή τους.
Διαβάστε περισσότερα για τη Στρατηγική Σταθερής Βελτίωσης.
Κοινωνική δέσμευση (Εξωστρεφείς και ταραχώδεις [ E___-T ] τύποι)
Η τελευταία στρατηγική υιοθετείται από κοινωνικούς, ενεργητικούς και με γνώμονα την επιτυχία τύπους. Οι κοινωνικοί εμπλεκόμενοι τείνουν να είναι ανήσυχα, τελειομανή άτομα, επιρρεπή στο να βιώνουν πολύ θετικά και πολύ αρνητικά συναισθήματα. Η περιέργειά τους και η προθυμία τους να δουλέψουν σκληρά σημαίνουν επίσης ότι είναι συνήθως άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις, ακόμα κι αν είναι αρκετά ευαίσθητοι. Οι τύποι που ευνοούν αυτή τη στρατηγική τείνουν επίσης να δίνουν μεγάλη σημασία στις απόψεις των άλλων ανθρώπων. εκτιμούν την κοινωνική τους θέση και είναι πρόθυμοι να πετύχουν σε ό,τι κάνουν.
Διαβάστε περισσότερα για τη Στρατηγική Κοινωνικής Δέσμευσης.
Πίνακας τύπου
Αυτός ο πίνακας δείχνει όλους τους πιθανούς τύπους μαζί με τους ρόλους και τις στρατηγικές τους:
Αναλυτές | Ατομικισμός με αυτοπεποίθηση | Αρχιτέκτονας (Assertive), Λογικός (Assertive) |
Μαεστρία ανθρώπων | Διοικητής (Assertive), Debater (Assertive) | |
Συνεχής Βελτίωση | Αρχιτέκτονας (Turbulent), Logician (Turbulent) | |
Κοινωνική Δέσμευση | Διοικητής (Τυρβώδης), Συζητητής (Τυρβώδης) | |
Διπλωμάτες | Ατομικισμός με αυτοπεποίθηση | Δικηγόρος (Assertive), Διαμεσολαβητής (Assertive) |
Μαεστρία ανθρώπων | Πρωταγωνιστής (Assertive), Campaigner (Assertive) | |
Συνεχής Βελτίωση | Συνήγορος (Τυρβώδης), Διαμεσολαβητής (Τυρβώδης) | |
Κοινωνική Δέσμευση | Πρωταγωνιστής (Turbulent), Campaigner (Turbulent) | |
Φρουροί | Ατομικισμός με αυτοπεποίθηση | Επιμελητέας (Assertive), Defender (Assertive) |
Μαεστρία ανθρώπων | Executive (Assertive), Consul (Assertive) | |
Συνεχής Βελτίωση | Επιμελητεία (Τυρβώδης), Αμυντικός (Τυρβώδης) | |
Κοινωνική Δέσμευση | Στέλεχος (Τυρβώδης), Πρόξενος (Τυρβώδης) | |
εξερευνητές | Ατομικισμός με αυτοπεποίθηση | Βιρτουόζος (Assertive), Adventurer (Assertive) |
Μαεστρία ανθρώπων | Επιχειρηματίας (Assertive), Entertainer (Assertive) | |
Συνεχής Βελτίωση | Βιρτουόζος (Τυρβώδης), Περιπετειώδης (Τυρβώδης) | |
Κοινωνική Δέσμευση | Επιχειρηματίας (Turbulent), Entertainer (Turbulent) |
Μπορείτε να δείτε πού πέφτετε σε κάθε κλίμακα ολοκληρώνοντας τη δωρεάν αξιολόγηση προσωπικότητας, NERIS Type Explorer ® διαθέσιμη σε 30 γλώσσες .