15 Ιουνίου 2023. Παγκόσμια ημέρα κατά της κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (World Elder Abuse Awareness Day - WEAAD) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου για την Παρεμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (INPEA) και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και την ΠΟΥ. Αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 66/127 τον Δεκέμβριο του 2011, μετά από αίτημα του Διεθνούς Δικτύου για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων (International Network for the Prevention of Elder Abuse - INPEA), το οποίο καθιέρωσε για πρώτη φορά τη θεσμοθετημένη εκδήλωση τον Ιούνιο του 2006.

Κάθε χρόνο, στις 15 Ιουνίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό σχετικά με την κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι στα δικά τους σπίτια από τους ανθρώπους που φροντίζουν για αυτούς, όπως σύντροφοι, συνοδοί, σύζυγοι και μέλη της οικογένειας.

Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται με τη μορφή βίας, εκμετάλλευσης, παραμέλησης και παράλειψης. Οι περιπτώσεις κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων περιλαμβάνουν τραυματισμούς, αφυδάτωση, απώλεια βάρους, παραλείψεις στη θεραπευτική αγωγή, ασυνήθιστη συναισθηματική συμπεριφορά, απροσδόκητες αλλαγές σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή διαθήκες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), ένα στα έξι άτομα άνω των 60 ετών υποφέρει από κακοποίηση, πράγμα που αντιστοιχεί σε περίπου 141 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς η παραμέληση, η κακοποίηση και η βία κατά των ηλικιωμένων αποτελούν μια από τις πιο κρυφές και υποτιμημένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 15 Ιουνίου 2022, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων, προτάθηκε ένας κατάλογος πέντε προτεραιοτήτων που πρέπει να επιτευχθούν πριν από το 2030 στο πλαίσιο της Δεκαετίας Υγιούς Γήρανσης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν:

1. Καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού: Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε μορφής διάκρισης και ανισότητας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και προάγοντας την αλληλεγγύη.

2. Παραγωγή περισσότερων και καλύτερων δεδομένων: Απαιτείται η ανάπτυξη πληρέστερων και αξιόπιστων στοιχείων σχετικά με την έκταση, τους παράγοντες κινδύνου και τις προστατευτικές παράμετρους της κακοποίησης των ηλικιωμένων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάλυση και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.

3. Ανάπτυξη και επέκταση οικονομικά αποδοτικών λύσεων:

4. Διαμόρφωση μιας επενδυτικής πρότασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και

5. Συγκέντρωση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Μέσω ευαισθητοποίησης, προώθησης δεδομένων και λήψης μέτρων πρόληψης, μπορούμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας κοινωνίας που προστατεύει και σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων. 
Ας ενωθούμε για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ασφαλή και συμπονετικό για όλους.