- "Πονάω μάνα", είπε η κόρη την ώρα του τοκετού.
-Πότε θα τελειώσει αυτός ο πόνος;"
Η μάνα έσκυψε.. της χάιδεψε τα μαλλιά.. και της είπε :
- :Αυτός ο πόνος κόρη μου τώρα αρχίζει.. και θα τελειώσει μόνο, όταν κλείσεις τα μάτια σου και φύγεις από τη ζωή!".....
Πόσα κείμενα δεν έχουν γραφτεί για αυτόν τον... πόνο της μάνας;
Αμέτρητα..... και ακόμα περισσότεροι άνθρωποι, τον έχουν υμνήσει.
Όμως τι είναι αυτό που κάνει μια μάνα να πονάει τόσο;
Να δίνει και την ίδια τη ζωή της ακόμη για το παιδί της. Κανένας δεν μπορεί να το περιγράψει. Είναι κάτι που βγαίνει από τα σωθικά.
Είναι εκείνο το πολύ παράξενο συναίσθημα, που ένιωσες, όταν μετά από τον τρομερό κι απίστευτο πόνο και νόμιζες δεν θα αντέξεις, σου έβαλαν στην αγκαλιά αυτό το μικρό το ανυπεράσπιστο πλασματάκι.
Και τότε χωρίς δεύτερη σκέψη... έγινε Ο_Κ Ο Σ Μ Ο Σ_Σ Ο Υ_Ο Λ Ο Σ!
Χρόνια πολλά ΠΑΙΔΙ μου!
Χρόνια πολλά ΜΑΝΑ!
Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων
14 ΜΑΊΟΥ Ημέρα της Μητέρας, ο εορτασμός των μητέρων ανάγεται στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι διοργάνωναν εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Ρέας, της μητέρας των θεών. Οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής ως Γιορτή της Μητέρας για να τιμήσουν τη Μαρία, τη μητέρα του Χριστού.στην Ελλάδα, τον πρώτο καιρό, η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την εορτή της Υπαπαντής,, αφού εκείνη την ημέρα (2 Φεβρουαρίου) η Ορθοδοξία τιμά την πρώτη επίσκεψη του Ιησού μαζί με την Παναγία και τον Ιωσήφ στην Εκκλησία.
Στην Ευρώπη, η τήρηση της Ημέρας της Μητέρας της Αγγλίας χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν η «Κυριακή της Μητέρας», παρατηρήθηκε την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής.
Το 1907 η Anna Maria Jarvis (1864-1948) δάσκαλα και κοινωνική ακτιβίστρια, ξεκίνησε τις προσπάθειες για την ίδρυση της Εθνικής Ημέρας της Μητέρας, για να τιμήσει τη μητέρα της Ann Reeves Jarvis (1832-1905), η οποία προώθησε τις «Ημέρες Εργασίας των Μητέρων» (1858).
Ο εορτασμός καθιερώθηκε με ψήφισμα, στις 8 Μαΐου 1914, από τον Πρόεδρο Woodrow Wilson, όπου από την δεκαετία του 1960 και μετά, η Ελλάδα ακολούθησε τον δυτικό εορτασμό