ΧΆΛΙ ΝΑ ΜΕ .. ΠΑΤΉΣΕΙΣ

Το χαλί Pazyryk είναι το παλαιότερο χαλί στον κόσμο,καθώς χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ.Πάνω από 2000 χρόνια, στην κοιλάδα Pazyryk που βρίσκεται στα βουνά Altai όπου συναντιούνται η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν και η Μογγολία.  Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. 

Μια πραγματική ιστορία ζωης

Ενας έμπορος χαλιών, απεκτησε ένα χαλί για το οποιο ήταν τόσο περήφανος για το απόκτημά του, που αντί να το κρεμάσει, όπως και όλα τα άλλα χαλιά, το έστρωσε στην είσοδο, για να το καμαρώνει ο ίδιος αλλά και για να είναι το πρώτο πράγμα που θα έβλεπε ο κάθε πελάτης την ώρα που θα έμπαινε στο μαγαζί του.
Έτσι η φήμη για την ομορφιά του χαλιού εξαπλώθηκε στα πέρατα της οικουμένης και χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν στο κατάστημα, για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό χαλί. Ο έμπορος ούτε για μια στιγμή δε διανοήθηκε να το πουλήσει, όμως κατάφερε να πουλήσει αμέτρητα χαλιά σε πολύ ακριβές τιμές. Η προσφορά λοιπόν του χαλιού μας ήταν τεράστια. Ένιωθε να το πλημμυρίζει η ευτυχία, γιατί έκανε πάμπλουτο και τον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του, έκανε όμως χαρούμενους και χιλιάδες ανθρώπους, που θαυμάζοντας ένα τέτοιο σπάνιο αντικείμενο τέχνης γέμιζαν τα μάτια τους και τις ψυχές τους με απίστευτη ομορφιά.
Δυστυχώς η ευτυχία του καταστηματάρχη και του χαλιού δεν κράτησαν για πάντα. Με την πάροδο του χρόνου, επειδή όλοι το πατούσαν ασταμάτητα χωρίς να σκεφτούν ότι κι αυτό ήταν φθαρτό και θα μπορούσε να καταστραφεί, άρχισε να λερώνεται, να ξεθωριάζει και να ξεφτίζει. Τότε το κυρίευσε ο πανικός και προσπαθούσε συνέχεια να φαίνεται πιο όμορφο, τεντωνόταν και φώναζε σε κάθε επισκέπτη: «Σε παρακαλώ, πέρασε, μπορείς να με κάνεις ό τι θέλεις, πάτα με κι άλλο!». Νόμιζε το δύστυχο ότι όσο πιο πολύ το πατούσαν, όσο πιο πολλά πρόσφερε στους ανθρώπους, τόσο πιο πολύ θα το αγαπούσαν και θα γίνονταν κι αυτοί αλλά και το ίδιο ευτυχισμένοι.
Η πραγματικότητα όμως ήταν άλλη. Μπορεί να συνέχιζαν να το πατάνε, έπαψαν όμως να του δίνουν και σημασία κι αυτό, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του, φθειρόταν ολοένα και η αρχική αγαλλίασή του μετατρεπόταν σε δυσαρέσκεια, θυμό και φόβο που το δηλητηρίαζαν κάθε λεπτό της ημέρας. Ο έμπορος έπαψε φυσικά να είναι περήφανος γι’ αυτό και το κοίταζε με περιφρόνηση στην αρχή και με θυμό στη συνέχεια, γιατί οι πελάτες είχαν λιγοστέψει πολύ και ο ίδιος, όντας και πολύ επιπόλαιος, είχε φτωχύνει ξανά.
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε μια μέρα, όταν ένας πελάτης μπαίνοντας στο μαγαζί είπε: «Τι το θέλεις αυτό το παλιόχαλο στην είσοδο του μαγαζιού σου; Αυτό το ξεφτισμένο και ξεθωριασμένο κουρέλι είναι για πέταμα!».
Το κακόμοιρο το χαλί μας λοιπόν, έχοντας χάσει όλη του την ομορφιά, διαλυμένο και βαθύτατα δυστυχισμένο, κατέληξε πεταμένο στη γωνιά μιας σκοτεινής και υγρής αποθήκης, παρέα με τα ποντίκια που κι αυτά δεν το σεβάστηκαν και το ροκάνιζαν καθημερινά δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερο πόνο.
Έτσι συμβαίνει και με τις ζωές μας. 
Όταν συνέχεια «γινόμαστε χαλί να μας πατήσουν», πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρουμε την ευτυχία και στον εαυτό μας και στους άλλους πετυχαίνουμε συνήθως το αντίθετο. Αυτοί που τους προσφέρουμε ασταμάτητα παύουν να αναγνωρίζουν την αξία μας, τους βλάπτουμε κακομαθαίνοντάς τους κι εμείς καταλήγουμε φθαρμένοι και διαλυμένοι.

Msc, ΒΑ Επικοινωνιολόγος - Personality Creato
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεω

FAST FUTURE: τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ του ΜΈΛΛΟΝΤΟΣ!

Καθημερινά γίνονται αλλαγές σημαντικές στις κοινωνίες. Αλλαγές, οι οποίες γίνονταν σε 40-50 χρόνια, γίνονται σε μερικές εβδομάδες.  Επαγγέλματα χάνονται και πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά αλλά τώρα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη ενός νέου υβριδικού μοντέλου εργασίας, κάποιοι άλλοι γίνονται περιζήτητοι και ήδη εργάζονται στην ανάπτυξη νέων επαγγελμάτων. Ο πραγματικός αντίκτυπος τόσο των τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλά και οι επιπτώσεις της πανδημίας σταδιακά θα αρχίζουν να αναδύονται μέσα στη δεκαετία που διανύουμε. Πολλά είναι και τα νέα περισσότερο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος. Επαγγέλματα που δεν τα είχαμε φανταστεί πριν λίγα χρόνια, τα οποία καθώς υπολογίζεται ότι σχεδόν το 85 % των επαγγελμάτων του 2030 δεν υπάρχουν σήμερα.

Στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» νέα επαγγέλματα εμφανίζονται ενώ η fastfuture.com  αναφέρει πολλά όπως:

- Augmented Reality Designer & Analyst – Σχεδιαστής και αναλυτής επαυξημένης πραγματικότητας .: Θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές Αναγνώριση και αλληλεπίδραση στο τοπίο που κινείται και δρα ο χρήστης .

Παράδειγμα: φορώντας τα ειδικά AR γυαλιά και κοιτώντας π.χ το σχολείο του παιδιού. Αυτομάτως και μόνο κοιτάζοντας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση στα ειδικά AR γυαλιά θα εμφανίζονται πληροφορίες του τύπου: Πόσες αίθουσες υπάρχουν – ποιοι καθηγητές διδάσκουν και ποιο μάθημα – που είναι το γραφείο του διευθυντή κλπ. Με τον τρόπο αυτόν, ο χρήστης «εισπράττει» αυτοματοποιημένα κάθε πληροφορία, που χρειάζεται και μπορεί να αξιοποιήσει. Όσο αναπτύσσεται η AR τόσο θα υπάρχει ανάγκη ανάλυσης δεδομένων καθώς θα αναπτύσσονται κάθε στιγμή νέες δυνατότητες για τους χρήστες . Η AR αυτή τη στιγμή δημιουργεί μία τεράστια παγκόσμια βιομηχανία , υπηρεσιών – οθονών – δεδομένων με ρυθμούς εξωφρενικά γρήγορους .Το 54% της αγοράς των εφαρμογών θα έχει κατακτήσει έως το 2023. Θα περπατάμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και θα μας κατακλύζουν οι πληροφορίες για οτιδήποτε βρίσκετε σε ακτίνα που εμείς θα ορίζουμε .
Για τον χρήστη θα είναι μία συναρπαστική εμπειρία αφού θα μπορεί να εντοπίσει και να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη πληροφορία

Θα αλλάξουν οι παραδοσιακοί υπολογιστές που γνωρίζουμε σήμερα και οι συσκευές των κινητών μας τηλεφώνων. Εάν αγοράσετε ένα έπιπλο το οποίο απαιτεί συναρμολόγηση η τεχνολογία AR μέσω των ειδικών γυαλιών θα σας δείξει αμέσως ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε για να το συναρμολογήσετε με επιτυχία , άμεσα και χωρίς λάθη αφού διαρκώς θα σας επισημαίνει τα λάθη σας .

-     Πιλότος/χειριτής drones: Οι πιλότοι drones υπάρχουν ήδη στο στρατό σε κάποιες χώρες. Το βέβαιο είναι ότι η ζήτηση θα αυξάνεται ολοένα καθώς τα drones μπορούν να εξυπηρετήσουν σε πάρα πολλούς τομείς και κλάδους. 

 - Traffic Controller Drone Ελεγκτής κυκλοφορίας Drone: Τα Drones αυξάνονται όπως και οι εφαρμοσμένες υπηρεσίες αυτών. Είναι επιτακτική η ανάγκη ρυθμιστών κυκλοφορίας με «εργαλεία» και συστήματα που δεν χωρά ούτε η φαντασία μας τώρα .

-  Αναλυτής Δεδομένων: Επαγγελματίας ο οποίος συγκεντρώνει δεδομένα από πολλαπλές πηγές ανατροφοδοτούμενες από το ίδιο το πεδίο. Μέσω ειδικών αλγορίθμων μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολυσύνθετες αναζητήσεις και αναγκαίες περιστάσεις . Ο αναλυτής δεδομένων το 2040 θα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα πολλούς τομείς δράσεων όπως για παράδειγμα το πελατολόγιο του να είναι και από το χώρο της υγείας. Π.χ Σε κάθε «έξυπνο» σπίτι θα υπάρχουν εκατομμύρια αισθητήρων .Κάποιοι από αυτούς θα ελέγχουν την υγεία. Περπατώντας στο σπίτι οι αισθητήρες θα δίνουν συνεχώς πληροφορίες σήματα στον αναλυτή για την κατάσταση της υγείας μας , αρτηριακή πίεση – καρδιακές αρρυθμίες – απλές ιώσεις εποχιακές κ.τ.λ.π . Ο αναλυτής αξιολογεί μέσω αλγορίθμων την κατάσταση και ενεργεί ανάλογα προς επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος με τον καταλληλότερο τρόπο .

- «Εικονικός» διευθυντής καταστήματος: Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν ηλεκτρονικά, αλλά εξακολουθούν να επιθυμούν την ανθρώπινη σύνδεση. Σε έρευνα της Google, το 61% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας δήλωσε ότι καλεί μια επιχείρηση πριν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές. Και το 73% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι διαδικτυακές διαφημίσεις «πρέπει να προβάλλουν μια μοναδική ιστορία», σύμφωνα με μελέτη της Adobe και του Edelman Berland.

-  Διαμεσολαβητής robots: Καθώς οι εταιρικές σχέσεις ρομπότ-ανθρώπων γίνονται πλέον πιο συνηθισμένες, προβλέπεται ότι θα προκύψουν επιπλοκές – οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιες εκπληκτικές θέσεις εργασίας.

-  Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος.  Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.

-  Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.

-  Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.

-  Παραγωγοί τροφίμων με πρώτη ύλη τα έντομα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 8 δισ. σε 15 με 20 χρόνια. Η ομελέτα με ακρίδες, το σωτέ σκαθαριού μπορεί να είναι μία λύση για να τραφούν της γης οι πεινασμένοι. Η ανάπτυξη της εντομοφαγίας αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, όσο κι εάν σας φαίνεται παράξενο σήμερα. 

- Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.

-  Χειρουργοί αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.

- Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.

Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

- Αγρότες αστικού περιβάλλοντος ή κάθετοι αγρότες. Ο αστικός αγρότης θα εξειδικεύεται στην καλλιέργεια σε κήπους μινιατούρες και σε πράσινα σημεία σε αυστηρά αστικό περιβάλλον. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν εντυπωσιακά.

Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.

- Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.

- Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.

- Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.

- Εικονικοί διαχειριστές/ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.

-  Σύμβουλος για τον έλεγχο των avatars. Καθώς τα avatar θα αντικαταστήσουν τους δασκάλους και τους καθηγητές στα σχολεία, δικηγόρους και διευθυντές, θα χρειαστεί να υπάρχει ένα όργανο ελέγχου της δουλειάς τους και υποστήριξής τους. 

-  Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..

- Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.

- Κατασκευαστής ιπτάμενων αυτοκινήτων: Τα παιδιά μας θα εκπαιδευθούν ως μηχανικοί και κατασκευαστές μιας νέας γενιάς αυτοκινήτων τα οποία θα καταναλώνουν ενέργεια καθαρής μορφής. Στο μέλλον αναμένουμε τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και την κατάργηση των δρόμων. 

- Ειδικός προώθησης σε περιορισμένο κοινό (narrowcaster) :Η προώθηση του προσωποιημένου περιεχομένου multimedia για συγκεκριμένες ομάδες πελατών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Θα χρειαστούν ειδικοί που θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο και τα μηνύματα που λαμβάνουν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών είναι ορθά επιλεγμένα. 

- Μικροβιακός εξισορροπιστής: Ο ειδικός αυτός θα ασχολείται με την εξεύρεση της ιδανικής μικροβιακής ισορροπίας για την υγεία μας ή για κάποιο δεδομένο περιβάλλον.

- Ειδικός τηλεμεταφοράς : Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, ο ειδικός αυτός στην κβαντική φυσική θα φροντίζει ώστε ο τηλεμεταφερόμενος να φθάνει με ασφάλεια στον προορισμό του. Ουτοπικό ακούγεται αλλά μας δίνει τροφή για να ονειρευόμαστε.

- Μεσίτης νερού : Καθώς θα αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, οι ανάγκες σε νερό θα μεγαλώνουν. Ο μεσίτης νερού θα είναι σε θέση να συμβουλεύει τους πελάτες του για θέματα που αφορούν στη χρήση νερού και στο πόσο επηρεάζει αυτό την εκάστοτε επένδυσή τους

- Καθαριστές-ριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδικές καθαρίστριες–ές που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.

- Διαχειριστής ψηφιακού θανάτου: Το άτομο αυτό θα αναλαμβάνει να καταργεί από το Διαδίκτυο όλες τις πληροφορίες και τους λογαριασμούς του χρήστη που έχει πεθάνει. 

- Προγραμματιστής προσωπικότητας: Στο άμεσο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τεράστια πρόοδο. Τα ρομπότ δεν θα μπορούν απλώς να μιλούν αλλά θα διαθέτουν και διαφορετικές προσωπικότητες. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Le Monde, οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν ρέπλικες που να μοιάζουν απόλυτα στους ανθρώπους.

- Κερδοσκόποι εναλλακτικών νομισμάτων: Το άτομο αυτό θα αναλαμβάνει την δημιουργία ενός νομίσματος όπως το Bitcoin παραδείγματος χάρη και θα δημιουργεί προϋποθέσεις επένδυσης.

- Κοινωνικός λειτουργός στο διαδίκτυο: Το νέο είδος αυτό κοινωνικού λειτουργού θα ασχολείται με άτομα τα οποία έπεσαν θύματα κακοποίησης ή παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

-Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.

- Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.

- Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.

- Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.

Στην Ελλάδα, πέρα από τις δουλειές με μέλλον που είναι κοινές παγκοσμίως, τα  επιπλέον επαγγέλματα με αυξανόμενη ζήτηση, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της οικονομίας της, τόσο στη ζήτηση εξειδικευμένων επαγγελματιών, όσο και γενικού προσωπικού θα είναι τα Τουριστικά και Ναυτιλιακά επαγγέλματα, αυτά που αφορούν την ενέργεια, την  πληροφορική και τεχνολογία, καθώς και επαγγέλματα εμπορίου και logistics.

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων

Το αναλυτικό κείμενο της μελέτης της Fast Future μπορείτε να το  κατεβάσετε από εδώ        
 https://fastfuture.com/wp-content/uploads/2010/01/FastFuture_Shapeofjobstocome_FullReport1.pdf