Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ είναι ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗ

Ένας άνθρωπος μπορεί να θεραπεύσει οτιδήποτε από το παρελθόν του 
αν έχει την ικανότητα να «παρατηρεί τον εαυτό του». 

Η αυτοπαρατήρηση είναι σαν να παίρνει από τα μάτια ενός πουλιού τον εαυτό του και τη ζωή κάποιου! Είναι σαν να βάζεις γεγονότα, συνθήκες και σχέσεις από το παρελθόν, κάτω από μια φωτεινή ηλιαχτίδα. Η αυτοπαρατήρηση είναι αυτοδιόρθωση. 
Εάν είσαι σε θέση να παρατηρήσεις τον εαυτό σου, αυτόματα θα αυτοδιορθωθείς.
Η αυτοπαρατήρηση είναι θεραπευτική... φυσική συνέπεια της αποκόλλησης που δημιουργείται μεταξύ του παρατηρητή και του παρατηρούμενου. Η αυτοπαρατήρηση επιτρέπει στον άνθρωπο να δει όλα όσα τον κρατούν κολλημένο στον μεταφορικό ιμάντα του κόσμου: απαρχαιωμένες ιδέες, ενοχές, προκαταλήψεις, αρνητικά συναισθήματα, προφητείες της μοίρας. Είναι θέμα αποσύνδεσης, απουπνωτισμού, αφύπνισης...
Και η ελάχιστη αναστολή της υπνωτικής επίδρασης που έχει ο κόσμος πάνω σου, θα κατέστρεφε όλα όσα πίστευες ποτέ και θα ξεμπέρδευε  την φαινομενική ισορροπία και τις απατηλές βεβαιότητες μιας ζωής.
«Γι' αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να παρατηρήσουν τον εαυτό τους¨΄ Είπε ο ονειροπόλος − Να αποστασιοποιηθεί κανείς από την περιγραφή του κόσμου, έστω και για μια στιγμή... είναι μια προσπάθεια πολύ μεγάλη για τους περισσότερους ανθρώπους. Βάλε τον παρατηρητή μέσα σου να δουλέψει! 
Η αυτοπαρατήρηση είναι ο θάνατος αυτού του πλήθους των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που πάντα κυβερνούσαν τη ζωή σου.
Αν παρατηρήσεις μέσα σου...  τα σωστά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν και αυτά που δεν είναι σωστά σταδιακά θα εξαλειφθούν. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Το να συναντήσεις τον εαυτό σου, με το ψέμα σου, να τολμήσεις να μπεις στους λαβύρινθους του Είναι σου, χωρίς άψογη προετοιμασία, θα σε σκότωνε σε μια στιγμή. »
« Κοίτα...  είναι μια πανσέληνος... 
Ένας άνθρωπος μπορεί να δει το πολύ χίλιες πανσελήνους στη ζωή του, αλλά είναι πολύ πιθανό, μέχρι το τέλος της ζωής του, να μην έχει βρει ποτέ τον χρόνο να παρατηρήσει έστω και μία από αυτές...
Κι όμως το φεγγάρι είναι εξωτερικό. Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να δει τον εαυτό του, να εστιάσει προς τα μέσα την κατεύθυνση της προσοχής του. 
Η αυτοπαρατήρηση είναι μόνο η αρχή της Τέχνης του Ονείρου.
Ετοιμάσου....  Δεν θα είναι εύκολη η διαδρομή. »

Elio D 'Anna - Η Σχολή  των Θεών  (βιβλίο )

Τα έξι καπέλα σκέψης (the six thinking hats)

Τι είναι τα έξι καπέλα σκέψης;

Είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο από τον Edward de Bono, το οποίο περιγράφει ένα εργαλείο για ομαδική συζήτηση και ατομική σκέψη που αποτελείτε από 6 χρωματιστά καπέλα το κάθε ένα από τα οποία αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Τα “Έξι Καπέλα Σκέψης” παρέχουν ένα μέσο σε ομάδες ώστε να σχεδιάζουν τις διαδικασίες σκέψης με λεπτομερή και συνεκτικό τρόπο, κάνοντας την ομάδα να σκέφτεται μαζί, να κατανοεί και να γίνεται πιο αποτελεσματική.

 Δείτε το πολύ ενδιαφέρον video!

 

 Πηγές