Στον ελληνικό και χριστιανικό μύθο, στις φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις της Κίνας και της Ινδίας, και σε όλη τη δυτική λογοτεχνία και τέχνη, η ευγένεια εμφανίζεται σε στιγμές τρυφερότητας όπως η γέννηση, η φροντίδα και η αμοιβαία αγάπη, αλλά και εκεί που το λιγότερο αναμενόμενο, εν μέσω κινδύνου, ταπείνωσης και σκληρότητα.
Η ευγένεια, δείχνει ο Dufourmantelle, χαρακτηρίζεται πάνω απ' όλα από τις πρώτες ανθρώπινες συνδέσεις μας με τον φυσικό κόσμο, που αποκαλύφθηκαν και ανακαλύφθηκαν εκ νέου κυρίως μέσω των αισθήσεων, με όλες τις αμφιθυμίες που συνεπάγεται αυτό.
Σήμερα, είμαστε πιο εξοικειωμένοι με μια ευγένεια που μας πωλείται με την αραιωμένη μορφή της ταραχής. Έτσι προσπαθούμε να αποφύγουμε τη λεπτότητά του – όχι πλέον πολεμώντας το, αλλά εξασθενώντας το.
Στο όνομα των υψηλότερων αξιών μας -ευτυχία, αλήθεια, ασφάλεια- επιβάλλουμε «ήπιες» διασφαλίσεις έναντι του πλήγματος και πείθουμε να συμμετέχουμε στις τρεις θεότητες της εποχής μας: αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και κερδοφορία. Αλλά κάνοντας αυτό, αποκλείουμε τον εαυτό μας από το στοίχημα που επιβεβαιώνει τη ζωή που προσφέρει μια αληθινή ευγένεια.
Η αληθινή ευγένεια συνεπάγεται μια ηθική επιθυμίας. Ενάντια σε μια κοινωνία που συνθλίβει τα ανθρώπινα όντα «ήπια» μέσω της καταναλωτικής λογικής και της ψευδαίσθησης της απόλυτης διαφάνειας, η Dufourmantelle γιορτάζει την ασυμβίβαστη ευγένεια που ανακάλυψε ο Γκάντι και άλλοι επαναστάτες. 
Ταυτόχρονα, μέσα στην απόγνωση που εμπιστεύονται οι ασθενείς της, εντοπίζει τη δύναμη της αντίστασης και της άυλης μαγείας που προσφέρει η ευγένεια στη βιωμένη εμπειρία των απλών γυναικών και ανδρών που ενστερνίζονται πλήρως τον κίνδυνο της ζωής.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

Πληροφορίες:
Εκδότης: Fordham University Press; 1η έκδοση (6 Μαρτίου 2018)
Κατάταξη Best Seller
#77 in Popular Psychology Psychoanalysis
Το βιβλίο αυτό έλαβε το Βραβείο French Voices για την αριστεία στη δημοσίευση και τη μετάφραση. Το French Voices είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη Γαλλική Πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το FACE (French American Cultural Exchange).