Αγχώδεις Διαταραχές

ΣΧΙΖΟΦΡΈΝΕΙΑ, η σοβαρότερη και πιο αινιγματική νόσος


Ψυχωτικές Διαταραχές

    Στο φάσμα των Ψυχωτικών Διαταραχών περιλαμβάνονται εκτός της Σχιζοφρένειας Παραληρητική ΔιαταραχήΣχιζοσυναισθηματική Διαταραχή, Βραχεία Ψυχωτική Διαταραχή, Σχιζοφρενικόμορφη Διαταραχή κά.
Πρόκειται για Ψυχωτικές Διαταραχές χρόνιες με εξάρσεις και υφέσεις.
Η Σχιζοφρένεια είναι η σοβαρότερη και πιο αινιγματική νόσος που προσβάλλει τον άνθρωπο. Η συχνότητα της σχιζοφρένειας φτάνει στο 1% του γενικού πληθυσμού ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, κοινωνικού, μορφωτικού, οικονομικού, οικογενειακού επιπέδου και κατατάσσεται στις 10 νόσους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην καθημερινή, κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η σχιζοφρένεια είναι μεταξύ άλλων:
α) Θετικά Συμπτώματα:
  1. Διαταραχές αντίληψης (Ψευδαισθήσεις, οι ασθενείς «ακούνε φωνές»).
  2. Διαταραχές σκέψης (Παραλήρημα ή παραληρητικές ιδέες π.χ. οι ασθενείς νομίζουν οτι τους κυνηγάνε).
  3. Διαταραχές συμπεριφοράς ή λόγου (οι ασθενείς μιλάνε «ακαταλαβίστικα» ή συμπεριφέρονται περίεργα).
  4. Ανησυχία, διέγερση, κατατονία (πρόκειται για διαβαθμίσεις της ψυχοκινητικής ανησυχίας των ασθενών).
β) Αρνητικά Συμπτώματα:
Συναισθηματική άμβλυνση ή επιπέδωση (οι ασθενείς εμφανίζουν περιορισμό στο εύρος και την ένταση της έκφρασης των συναισθημάτων τους).
  1. Κοινωνική απόσυρση (οι ασθενείς αδιαφορούν για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες).
  2. Αλογία (οι ασθενείς εμφανίζουν περιορισμό στην παραγωγή και ροή σκέψεων και λόγου).
  3. Αβουλία (οι ασθενείς εμφανίζουν περιορισμό στην εκκίνηση στοχο κατευθυνόμενης συμπεριφοράς).
  4. Ανηδονία (οι ασθενείς εμφανίζουν έλλειψη ευχαρίστησης από δραστηριότητες που παλιότερα τους ικανοποιούσαν).
  5. Ελλειμματική προσοχή (οι ασθενείς εμφανίζουν μειωμένη δυνατότητα να εστιάσουν την προσοχή τους).
γ) Γνωσιακά Ελλείμματα:
Διαταραχές σκέψης και λόγου (αλληλεπικαλύπτονται με τα αρνητικά συμπτώματα), καθώς και της μνημονικής συγκράτησης της πληροφορίας προς μετέπειτα χρήση.
Διαταραχές της εκτελεστικής λειτουργίας και της οργάνωσης της στοχοκατευθυνόμενης συμπεριφοράς
δ) Επιθετικότητα:
  1. Εχθρικότητα.
  2. Λεκτική/σωματική επιθετικότητα.
  3. Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά/αυτοκτονικός ιδεασμός.
  4. Καταστροφή υλικών αγαθών/ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.
ε) Αγχώδη/Καταθλιπτικά Συμπτώματα:
  1. Αγχώδης/καταθλιπτική διάθεση.
  2. Συναισθήματα ενοχής/έντασης/οξυθυμίας/ανησυχίας.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

1 στους 2 ανθρώπους, πάσχει από ψυχική διαταραχή

Ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη θα εκδηλώσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή στη διάρκεια της ζωής του, αναφέρουν επιστήμονες από ΗΠΑ και Αυστραλία. Εξετάζοντας στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές σε 29 χώρες του κόσμου οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τις πιο συχνές διαταραχές. Διαφορά υπάρχει επίσης και στην μέση ηλικία στην οποία εκδηλώνονται οι ψυχικές διαταραχές.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ψυχιατρική επιθεώρηση Lancet Psychiatry. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα από 32 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 156.331 εθελοντές. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε 29 χώρες. Οι 12 από αυτές ήταν χαμηλού και μέσου εισοδήματος και οι 17 υψηλού εισοδήματος. Το 54,5% των εθελοντών (συνολικώς 85.308 άτομα) ήταν γυναίκες.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήδη το 28,6% των ανδρών και το 29,8% των γυναικών είχαν εκδηλώσει κάποια ψυχική διαταραχή. Οι πιθανότητες εκδήλωσής της έως την ηλικία των 75 ετών ήταν 46,4% για τους άνδρες και 53,1% για τις γυναίκες
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. John McGrath, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, δήλωσε ότι:
- «Οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές είναι αυτές της ψυχικής διάθεσης, όπως η μείζονα κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Ωστόσο υπήρχε διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τη συχνότητά τους».
     Στις γυναίκες, η πιο συχνή ψυχική διαταραχή ήταν όντως η κατάθλιψη. Ακολουθούν, οι φοβίες (είναι ακραίο άγχος που επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή) και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες
     Στους άνδρες η πιο συχνή ψυχική διαταραχή ήταν η κατάχρηση αλκοόλ. Ακολουθούν, η κατάθλιψη και οι φοβίες
Μελέτη με επιβλέποντα ερευνητή, τον Dr. Ronald Kessler, καθηγητής Πολιτικών Υγειονομικής Περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. έδειξε επίσης ότι οι ψυχικές διαταραχές είθισται να εκδηλώνονται νωρίς στη ζωή, ακόμα και στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Στην πραγματικότητα, η ηλικία στην οποία κορυφώνεται ο αριθμός των περιστατικών είναι τα 15 χρόνια. Επιπλέον, η διάμεση ηλικία εκδήλωσης των ψυχικών διαταραχών είναι, τα 19 έτη στους άνδρες και τα 20 έτη στις γυναίκες. Δήλωσε επίσης ότι το γεγονός αυτό
-  «καθιστά αναγκαία την επένδυση στην βασική νευροεπιστήμη για να κατανοήσουμε γιατί αναπτύσσονται τόσο νωρίς στη ζωή οι διαταραχές αυτές»  
Τα ευρήματα της μελέτης συνολικά έδειξαν ότι η επίπτωση των ψυχικών διαταραχών είναι πολύ υψηλή. 
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 50% του πληθυσμού θα εκδηλώσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή έως την ηλικία των 75 ετών.

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator


Με πληροφορίες από www.iatropedia.gr


Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Ανορεξία, Βουλιμία)

Υπνοθεραπεία

 

 Η Υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί την ύπνωση για να προσπαθήσει να θεραπεύσει διαταραχές ή να τροποποιήσει ανεπιθύμητες συνήθειες/συμπεριφορές.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υπνοθεραπείας, και διαφορετικοί τρόποι υπνωτισμού κάποιου. Περιληπτικά  σε μια συνεδρία Υπνοθεραπείας ακολουθούνται τα εξής στάδια:
Αρχικά θα έχετε συνήθως μια συνομιλία με τον υπνοθεραπευτή σας για να συζητήσετε τι ελπίζετε να επιτύχετε και να συμφωνήσετε μαζί ποιες μέθοδοι θα χρησιμοποιηθούν.
Κατόπιν, ο υπνοθεραπευτής θα σας οδηγήσει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα σας υποδείξει να  χρησιμοποιήσετε με τις συμφωνημένες μεθόδους να εκπληρώσετε τους στόχους σας, για παράδειγμα, προτείνοντας ότι δεν θέλετε να εκτελέσετε μια συγκεκριμένη συνήθεια
Σταδιακά ο υπνοθεραπευτής θα σας φέρει έξω από την υπνωτική κατάσταση.
Η έξοδος από την υπνωτική κατάσταση συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα ευεξίας και εσωτερικής γαλήνης.
Να γνωρίζετε ότι έχετε πλήρως τον έλεγχο όταν τελείτε υπό ύπνωση και δεν χρειάζεται να δεχθείτε τις θεραπευτικές προτάσεις του θεραπευτή, αν δεν το επιθυμείτε.
Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να αποσύρετε τον εαυτό σας από την υπνωτική κατάσταση.
Η ύπνωση δεν λειτουργεί αν δεν επιθυμείτε να υπνωτιστείτε.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator