13 Διαστάσεις Ανθεκτικότητας για Ευελιξία και Αντοχή.

Φίλες και φίλοι μου,
σήμερα θα γράψω για ένα θέμα που αφορά την ευημερία στην καθημερινότητα κάθε ενήλικα:, την ΑΝΘΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑ,  η οποία μπορεί να αφορά σε διαφορετικούς τύπους διαταραχών-προβλημάτων (ψυχολογικές, πολιτικές, οικονομικές, οικολογικές, κοινωνικές και άλλες κρίσεις) και σε διαφορετικά επίπεδα συστήματος (άτομα, επιχειρήσεις, ομάδες, οργανισμούς, κοινωνίες, πόλεις, περιφέρειες, κράτη).
Η ανθεκτικότητα δεν είναι μόνο η ικανότητα να αντέχουμε στις δυσκολίες, αλλά και η δύναμη να ανακάμπτουμε, να προσαρμοζόμαστε και να εξελισσόμαστε μέσα από αυτές. Και αυτή η δύναμη δεν είναι μονοδιάστατη - αντιθέτως, αποτελείται από πολλές διαστάσεις, θεμέλια για την ανάπτυξη και διατήρηση της ανθεκτικότητας. Ψάχνοντας για λέξεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε ψυχική αντοχή και ανθεκτικότητα διάλεξα 13 διαστάσεις να ξεκινούν από C, όπως:
    1. Character (Χαρακτήρας): Αρχίζουμε με τον χαρακτήρα, τη   βάση για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Ο σταθερός χαρακτήρας είναι θεμελιώδης για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με ηθική και ακεραιότητα.
Η σκέψη μου, μαζί σας.    
    2. Clear Thinking (Καθαρή Σκέψη): Η ικανότητα να σκεφτόμαστε καθαρά υπό πίεση είναι κρίσιμη. Μας επιτρέπει να διατηρούμε τη λογική και να αποφασίζουμε αποτελεσματικά.
   3. Collaboration (Συνεργασία) : Η συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη κοινών στόχων. Μέσω της συνεργασίας, εμπλουτίζουμε τις προοπτικές μας και ενισχύουμε την κοινωνική μας ανθεκτικότητα.
  4. Communication (Επικοινωνία): Η επικοινωνία είναι η γέφυρα που συνδέει τους ανθρώπους. το κλειδί για την κατανόηση και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω μας. Μέσω αποτελεσματικής επικοινωνίας, ενισχύουμε τις σχέσεις και διευκολύνουμε την επίλυση συγκρούσεων, στην έκφραση συναισθημάτων και αναγκών, και στην αποφυγή παρεξηγήσεων.
   5. Competence (Ικανότητα): Η ανάπτυξη και επίδειξη της ικανότητας σε διάφορους τομείς της ζωής μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις.
   6. Confidence (Αυτοπεποίθηση ): Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από τις επιτυχίες και την αναγνώριση των ικανοτήτων μας. Είναι ουσιώδης για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με θάρρος.
    7. Connection (Σύνδεση): Οι σχέσεις μας προσφέρουν υποστήριξη και ασφάλεια. Είτε πρόκειται για την οικογένεια, τους φίλους ή την κοινότητα, η σύνδεση με άλλους είναι θεμελιώδης.
  8. Consciousness (Συνείδηση): Η συνείδηση και η αυτογνωσία μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Είναι ζωτική για την αυτορρύθμιση και την αυτοκατανόηση.
    9. Contribution (Συνεισφορά): Η ικανότητα να συνεισφέρουμε στον κόσμο γύρω μας μας παρέχει αίσθηση σκοπού και ικανοποίησης.
  10. Continuous Growth (Συνεχής Ανάπτυξη): Η ζωή είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης και ανάπτυξης. Η συνεχής ανάπτυξη είναι θεμελιώδης για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα.
    11. Control (Έλεγχος): Η αίσθηση ότι έχουμε έλεγχο στις αποφάσεις και τις πράξεις μας είναι ουσιώδης για την ανθεκτικότητα. Μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε με σιγουριά τις προκλήσεις.
   12. Coping  (Αντιμετώπιση): Η ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης μας βοηθά να διαχειριζόμαστε το στρες και τις προκλήσεις με υγιή τρόπο.
  13. Creativity (Δημιουργικότητα) Η δημιουργικότητα δεν αφορά μόνο τις τέχνες. Στην ανθεκτικότητα, αντιπροσωπεύει την ικανότητα να βλέπουμε πέρα από τα συμβατικά μονοπάτια και να βρίσκουμε μοναδικές λύσεις σε προκλήσεις. Στην ενήλικη ζωή, όπου οι προκλήσεις είναι συχνά πολύπλοκες, η δημιουργική σκέψη μπορεί να μας οδηγήσει σε απρόβλεπτες και αποτελεσματικές λύσεις.

Αγαπημένοι μου άνθρωποι,
Θα μπορούσα να αραδιάσω ακόμα περισσότερες δεξιότητες μα νομίζω ότι πως καταλάβαμε πως η ανθεκτικότητα δεν είναι μόνο ένας παθητικός στόχος, αλλά μια ενεργή διαδικασία στον τρόπο ζωής μας. Αναπτύσσεται μέσα από την εμπειρία και την προσωπική ανάπτυξη, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής με δύναμη και θάρρος.
Άλλωστε να θυμάστε τη φράση "επτά φορές και αν πέσω, οκτώ θα σηκωθώ."     
Η σκέψη μου, μαζί σας!
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

ο Nick Barclay και η κατάθλιψη

 
Οι αφίσες, που είναι διαθέσιμες δωρεάν από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη

Ο Nick Barclay φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια σειρά αφισών που συνδυάζουν τη μινιμαλιστική αισθητική με την απεικόνιση των συμπτωμάτων και των συναισθημάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί γεωμετρικά σχέδια και χρώματα για να εκφράσει την απομόνωση, την απόσυρση, τον φόβο, την ελπίδα, τη διαύγεια και τη σύγχυση είναι ενδιαφέρον και συμβάλλει στην αντίληψη και κατανόηση των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.
Οι αφίσες αυτές μπορούν να είναι χρήσιμες ως εργαλείο για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάθλιψη. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη μια αίσθηση σύνδεσης και κατανόησης, καθώς βλέπουν τα συναισθήματα τους απεικονισμένα με μια απλή και κατανοητή μορφή. 
Η διάθεσή τους δωρεάν από την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη τις καθιστά προσιτές σε όλους, προωθώντας την επικοινωνία και την ενημέρωση σχετικά με την κατάθλιψη.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator