THOMAS FULLER: Ο ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΣ «VIRGINIA CALCULATOR»

 


Ο Thomas Fuller (1710–1790) ήταν ένας Αφρικανός που απήχθηκε και και πουλήθηκε σαν σκλάβος στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1724 σε ηλικία 14 ετών. Έγινε γνωστός ως "Negro Tom" καθώς επίσης και με το παρατσούκλι «Virginia Calculator» για την εξαιρετική του ικανότητα να λύνει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα με το μυαλό του. Δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει ή να γράφει στα αγγλικά και δεν έλαβε καμία εκπαίδευση στην Αμερική. Κάποια στιγμή ο Fuller, αγοράστηκε από τον Presley και την Elizabeth Cox, οι οποίοι καλλιεργούσαν 232 στρέμματα γης τέσσερα μίλια δυτικά της Αλεξάνδρειας. Ωστόσο, εντυπωσίασε τους άλλους με την ικανότητά του να εκτελεί γρήγορα μεγάλους υπολογισμούς στο κεφάλι του. και τον χρησιμοποίησαν επίσης το ταλέντο του στη διαχείριση των φυτειών τους, Παρέμεινε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του, 
Κάποια στιγμή όταν είχε γίνει ήδη 70 χρόνων δύο λευκοί άνδρες, και οι δύο Quakers από την Pennsylvania, ταξίδεψαν στο αγρόκτημα Cox και του έθεσαν πολλά προβλήματα για να λύσει. Τον ρώτησαν
-        «Πόσα δευτερόλεπτα υπάρχουν σε ενάμιση χρόνο;» και απάντησε σε περίπου δύο λεπτά:
-        47.304.000.
Η δεύτερη ερώτηση ήταν
-        «Πόσα δευτερόλεπτα έχει ζήσει ένας άνθρωπος που είναι 70 ετών, 17 ημερών και 12 ωρών:» Σε ενάμιση λεπτό απάντησε:
-        2.2210.500.800.
Ο ένας από αυτούς που έκανε την επαλήθευση στο χαρτί  ενημέρωσε τον Fuller ότι έδωσε λάθος απάντηση και ότι το πόσο ήταν πολύ μικρότερο. Ο Fuller του απάντησε βιαστικά,
-        «Όχι αφέντη, ξεχνάς το δίσεκτο έτος.» 
Όταν προστέθηκε το δίσεκτο έτος, τα ποσά ταίριαζαν ακριβώς.
Γεγονότα για τη ζωή του Fuller προέρχονται από δύο πηγές: 
- Τη νεκρολογία του, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Βοστώνης Columbian Centinel, στις 29 Δεκεμβρίου 1790 και
- μια έκθεση για τις μαθηματικές του ικανότητες που προετοιμάστηκε από τον Δρ. Benjamin Rush από τη Φιλαδέλφεια και δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Μουσείο ή στο Universal Magazine το 1788. Ο Δρ. Benjamin Rush, βοήθησε να δημοσιοποιηθούν τα κατορθώματα του Fuller και το κίνημα κατά της δουλείας χρησιμοποίησε αυτόν και άλλους ως παραδείγματα για το πώς οι σκλάβοι Αφροαμερικανοί ήταν ικανοί να μάθουν.
Αντίστοιχα. στο New Travels στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά το 1792, ο Γάλλος JP Brissot de Warville συνδύασε την ιστορία του Fuller με αυτή του James Derham, ενός σκλαβωμένου άνδρα που έμαθε να ασκεί την ιατρική στη Νέα Ορλεάνη. 
Τέλος, ο μελετητής William F. Ο Mugleston έχει αναγνωρίσει την πιθανότητα ότι ο Fuller είχε σύνδρομο savant.

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων


ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ:

SHAKUNTALA  DEVI: Η ΙΝΔΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ»

THOMAS FULLER: Ο ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΣ «VIRGINIA CALCULATOR»

SHAKUNTALA DEVI: Η ΙΝΔΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ»




















Shakuntala Devi (4 November 1929 – 21 April 2013) Ινδή αριθμομνήμων, συγγραφέας, αστρολόγος και διανοητική αριθμομηχανή. 
Είναι γνωστή με το προσωνύμιο «Ανθρώπινος Υπολογιστής», εξαιτίας της ικανότητάς της να εκτελεί από μνήμης πολύπλοκους αριθμητικούς υπολογισμούς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 
Το 1977 αναμετρήθηκε με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στις ΗΠΑ για το ποιος από τους δύο θα βρει γρηγορότερα την κυβική ρίζα του αριθμού 188.132.517, και τον νίκησε. 
Την ίδια χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Dallas,κατάφερε να βρει την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία, μέσα σε 50 δευτερόλεπτα. Η απάντησή της ήταν ο αριθμός 546.372.891 και επιβεβαιώθηκε απόλυτα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου Univac 101, που χρειάστηκε κάποια επιπλέον δευτερόλεπτα για να λύσει το ίδιο πρόβλημα. 
Στις 18 Ιουνίου του 1980, η Shakuntala Deviπολλαπλασίασε δύο αριθμούς με 13 ψηφία (7.686.369.774.870 Χ 2.465.099.745.779), τους οποίους επέλεξε τυχαία ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής του «Imperial College» του Λονδίνου και έδωσε τη σωστή απάντηση (18.947.668.177.995.426.462.773.73) μέσα σε 28 δευτερόλεπτα! 
Αυτό ήταν και το γεγονός αυτό καταχωρήθηκε το 1982 στο βιβλίο ρεκόρ Guinness.
Η περίπτωσή της απασχόλησε και την επιστήμη. Το 1988 έγινε αντικείμενο μελέτης από τον Arthur Jensen, καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Berkeley  ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:
- «Οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο... Η Devi «αντιλαμβάνεται» τους μεγάλους αριθμούς διαφορετικά από τον τρόπο που κάνουμε συνήθως οι περισσότεροι από εμάς. Όταν παίρνει έναν μεγάλο αριθμό (και πρέπει να το κάνει αυτό οπτικά), υφίσταται κάποια μεταμόρφωση, σχεδόν αμέσως - συνήθως κάποιου είδους απλοποίηση του αριθμού» 
Η Shakuntala Devi ασχολήθηκε ακόμη με την αστρολογία και έγραψε βιβλία μαγειρικής, αστρολογίας, καθώς και μυθιστορήματα. 
Πέθανε στη γενέτειρά της στις 21 Απριλίου του 2013, σε ηλικία 83 ετών.
Το 1982 συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο Guinness World Records, ενώ στις 4 Νοεμβρίου 2013, η Devi τιμήθηκε με ένα Google Doodle για τα 84α γενέθλιά της.
Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων