Μην ταΐζεις το κακό

Ένας νεαρός Ινδιάνος της φυλής Cherokee μια μέρα, όλος αγωνία, ρώτησε τον σοφό παππού του:

-  "Καθημερινά με όλα αυτά που συμβαίνουν στην ζωή μου νιώθω σαν να ζουν μέσα μου δυο λύκοι που συνεχώς παλεύουν. 

Ο ένας είναι εκδικητικός, βίαιος και άγριος. Είναι συνεχώς γεμάτος θυμό, ζήλια, απληστία, αλαζονεία αλλά και υπεροψία.

Ο άλλος από την άλλη πλευρά είναι συμπονετικός, αληθινός και δίκαιος. Είναι γεμάτος γαλήνη, ειρήνη, αγάπη, ταπεινοφροσύνη, ευγένεια, συμπόνια, γενναιοδωρία και ευσπλαχνία.

- Ποιος από τους δυο τελικά θα υπερισχύσει;"

 

Ο παππούς σκέφτηκε για λίγο την ανθρώπινη ψυχή και μετά  χαμογελώντας του απάντησε: 

-  "Αυτός που θα ταΐζεις περισσότερο"...


Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων


Οι επτά διδασκαλίες του Παππού

Η αφήγηση γύρω από τη φωτιά το βράδυ ήταν ένα βασικό στοιχείο της κουλτούρας των Ινδιάνων. Πολλές ομάδες ινδιάνων σε όλη τη Βόρεια Αμερική μοιράζονται τις Επτά Διδασκαλίες του Παππού σαν σχέδια για να ζήσουν μια καλή ζωή.

 Οι επτά αρετές της ταπεινοφροσύνης, του θάρρους, της ειλικρίνειας, της σοφίας, του σεβασμού, της αλήθειας και της αγάπης θεωρούνται ως δράσεις που πρέπει να ζουν καθημερινά. Μας συνδέουν με το παρελθόν, το ένα με το άλλο και με τον φυσικό κόσμο. Κάθε χαρακτηριστικό έχει ένα ζώο που συνδέεται με αυτό για να χρησιμεύσει ως συνεχής υπενθύμιση ότι πρέπει να παραμένουμε σε ισορροπία με τη φύση και να είμαστε σε ειρήνη με τα προσωπικά μας πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Δεν πρέπει να επιλέγουμε κάποια από αυτά, καθώς οι Επτά Διδασκαλίες λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους. Εάν αγνοήσουμε ή κάνουμε έκπτωση σε κάποιο από αυτά, τότε τα αποθαρρύνουμε όλα και, συνεπώς, αποδυναμώνουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία μας.

Σοφία: 

Να αγαπάμε τη γνώση είναι να γνωρίζουμε τη Σοφία. Η Σοφία δίνεται από τον Δημιουργό για να χρησιμοποιηθεί για το καλό του λαού. Στην γλώσσα των Ινδιάνων, αυτή η λέξη εκφράζει όχι μόνο τη «σοφία», αλλά επίσης σημαίνει «σύνεση», ή «νοημοσύνη». 

Αγάπη: 

Η γνώση της ειρήνης είναι να γνωρίζεις την Αγάπη. Η αγάπη πρέπει να είναι άνευ όρων. Όταν οι άνθρωποι είναι αδύναμοι, χρειάζονται περισσότερο την αγάπη. Στη γλώσσα των Ινδιάνων, αυτή η λέξη εκφράζει και τον «ζήλο».  

Σεβασμός: 

Για να τιμήσετε όλη τη δημιουργία του Θεού πρέπει να έχετε σεβασμό. Πρέπει να δώσετε σεβασμό αν θέλετε να είστε σεβαστός.

Γενναιότητα: 

Η γενναιότητα είναι να αντιμετωπίσετε τον εχθρό με ακεραιότητα ή να κάνετε ό, τι είναι σωστό ακόμα και όταν οι συνέπειες είναι δυσάρεστες.

Τιμιότητα: 

Η ειλικρίνεια στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης πρέπει να είναι γενναία. Να είστε πάντα ειλικρινείς με λέξεις και δράσεις. Να είστε ειλικρινείς πρώτα με τον εαυτό σας και θα είστε πιο εύκολα σε θέση να είστε ειλικρινείς με τους άλλους. Στη γλώσσα των Ινδιάνων αυτή η λέξη μπορεί επίσης να σημαίνει «δικαιοσύνη».

Ταπεινότητα: 

Η ταπεινότητα ή η συμπόνια είναι να γνωρίζετε τον εαυτό σας ως ένα ιερό μέρος της Δημιουργίας. Είστε ίσοι με τους άλλους, αλλά δεν είστε καλύτεροι.  Μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως «ηρεμία», «ευγένεια» ή «υπομονή».

Αλήθεια: 

Η αλήθεια είναι να γνωρίζουμε όλα αυτά τα πράγματα. Πες την αλήθεια. Μην εξαπατήσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Οι Επτά Διδάσκουσες του Παππού δεν είναι καινούριες, ούτε είναι μοναδικές μόνο για τους λαούς των Ινδιάνων της Αμερικής. Οι αρετές της ταπεινότητας, του θάρρους, της σοφίας, της ειλικρίνειας, του σεβασμού, της αλήθειας και της αγάπης είναι καθολικές.  Οι διδασκαλίες είναι αρχαίες αλλά διαχρονικές και δείχνουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου σύγχρονου κόσμου για όσους είναι ανοιχτοί στην κατανόηση του κόσμου.

πηγή: sciencearchives

Το Σήμερα είναι ένα δώρο ακόμα και σε φαντασιακο επίπεδο. .

Δύο άνδρες και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.  Του ενός άνδρα του επιτρεπόταν να σηκώνεται όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουν τα υγρά από τα πνευμόνια του .
Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου.
Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.  Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες. Μιλούσαν για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, τα σπίτια, τις δουλειές τους, τη συμμετοχή τους στη στρατιωτική θητεία, πού πήγαιναν διακοπές.
Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας στο κρεβάτι με το παράθυρο μπορούσε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον συγκάτοικό του όλα τα πράγματα που έβλεπε έξω από το παράθυρο. Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου ο κόσμος του διευρυνόταν και ζωντάνευε με όλη τη δραστηριότητα και το χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω.
Το παράθυρο έβλεπε σε ένα πάρκο με μια όμορφη λίμνη. Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους.
Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ιδωθεί στο βάθος.
Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλα αυτά με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό.
Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραψε μία παρέλαση που περνούσε
Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική – μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις.
Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν. Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερό για το μπάνιο τους και είδε το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος είχε πεθάνει ειρηνικά στον ύπνο του. Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα .
Μόλις θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και αφού σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.
Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα για να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο. Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι. Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.
Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να κάνει το συχωρεμένο συγκάτοικό του να περιγράφει τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο. Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο. Είπε, 
- ‘ Ίσως ήθελε απλώς να σου δώσει θάρρος.‘

Υπάρχει τεράστια ευτυχία στο να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, παρά τη δική σου κατάσταση.
Η μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, αλλά η ευτυχία όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται. 
Αν θέλεις να νιώσεις πλούσιος, απλώς μέτρησε όλα τα πράγματα που έχεις που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν.

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων



17 Φεβρουαρίου: Εθνική Ημέρα Τυχαίας Πράξης Καλοσύνης.

Η Ημέρα Τυχαίων Πράξεων Καλοσύνης ξεκίνησε το 1995 στο Ντένβερ του Κολοράντο από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται The Random Acts Of Kindness Foundation.

 Το γεγονός εξαπλώθηκε στη Νέα Ζηλανδία εννέα χρόνια αργότερα, το 2004, και η τήρηση της γιορτής γινόταν όλο και πιο διαδεδομένη. 

Η Ημέρα Τυχαίων Πράξεων Καλοσύνης μπορεί να μην υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, αλλά η καλοσύνη υπήρχε σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία που έχουν επηρεάσει με τις ανιδιοτελείς πράξεις καλοσύνης τους – η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Δαλάι Λάμα και η Μητέρα Τερέζα. Διάφορες μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η ευγένεια είναι αναμφίβολα ένα εγγενές μέρος της φύσης, με τα αισθήματα φροντίδας να αναπτύσσονται στους ανθρώπους όσο είναι ακόμη μωρά. 

Η εξάσκηση σε τυχαίες πράξεις καλοσύνης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να νιώσετε την ευχαρίστηση της προσφοράς, χωρίς να περιμένετε τίποτα σε ανταπόδοση. Είναι πιο καλό να τις κάνετε και να μην το γνωρίζει κανένας. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή για το πώς να εξασκηθείτε στην απρογραμμάτιστη καλοσύνη. Κάντε απλώς ό,τι σας λέει η καρδιά σας. 

Αν εσείς δείχνετε καλοσύνη στην καθημερινότητά σας, το ίδιο θα μάθουν να κάνουν και τα παιδιά σας. Σαν οικογένεια πρέπει να απαριθμείτε σε κάθε ευκαιρία όλες τις καλές πράξεις, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη.

Κάθε πράξη καλοσύνης σας ανταμείβει με θετικά συναισθήματα και σας υπενθυμίζει τις σημαντικές όψεις της ζωής: την προσφορά, την καλοσύνη και την αγάπη. 

Σημερα  είναι ακόμα μια ημέρα που ανάμεσα σε άλλα μπορεί να δείξεις την ευγένεια, το σεβασμό στο περιβάλλον, στα ζώα αλλά και στον κάθε άνθρωπο, είτε είναι μέλος της οικογένειάς μας, φίλος ή άγνωστος.

Εάν όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, πολύ σύντομα θα ζούμε σ΄έναν καλύτερο κόσμο. ΜΑΖΙ!

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων