Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θέατρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1961 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO. Κάθε χρόνο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.
Άνθρωποι που έχουν μεγαλουργήσει με το δικό τους τρόπο στο θέατρο, όπως οι Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς και Έλεν Μίρεν έχουν καταθέσει τη γραφή και τις σκέψεις τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.
Για το 2023 το συγκεκριμένο ρόλο ανέλαβε η 91χρονη Αιγύπτια ηθοποιός Samiha Ayoub.
Η Samiha Ayoub (αραβικά: سميحة أيوب) είναι γνωστή για τη δουλειά της στη σκηνή, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το 2015, έλαβε το Βραβείο Νείλου στις Τέχνες και την ίδια χρονιά, η μεγάλη αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου πήρε το όνομά της, προς τιμήν της εξαιρετικής καριέρας της στον κινηματογράφο και το θέατρο και τη συμβολή της στις θεατρικές τέχνες στην Αίγυπτο. Στο μήνυμα της γράψει:
- "Είναι αποστολή μας, εμάς των ανθρώπων του θεάτρου, των λαμπαδηφόρων του διαφωτισμού, από την πρώτη εμφάνιση του πρώτου ηθοποιού στην πρώτη σκηνή, να είμαστε στην πρώτη γραμμή ενάντια σε κάθε τι άσχημο, αιματηρό και απάνθρωπο. Τα αντιμετωπίζουμε με κάθε τι, όμορφο, αγνό και ανθρώπινο!".
Τέλος ας θυμηθούμε τα σημαντικά λόγια του αλησμόνητου Κάρολου Κουν στο παρακάτω απόσπασμα από τη διάλεξη που δόθηκε στις 17 Αυγούστου 1943 για τον Όμιλο των Φίλων του Θεάτρου Τέχνης
«…Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στο χώρο μας. Μόνος του ο καθένας είναι ανήμπορος. Μόνος του ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί την αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σα μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου…»
Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου, όπως και κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Αν λείψουν αυτά, δεν υπάρχει θέατρο."
Ποίηση και Μαγεία: αυτό προσφέρει το θέατρο!
Όσο αφορά τους ηθοποιούς, αυτοί πρέπει να είναι πιστοί στο να κάνουν θέατρο για την ψυχή τους, όπως είχε πει ο Κάρολος Κουν, λένε την αλήθεια στους ανθρώπους, όπως λέει η Stella Adler, μεταφέρουν τη μεγάλη σκηνή της ζωής, όπως λέει ο William Shakespeare σε έναν άδειο χώρο που είναι το μόνο που χρειάζεται για να κάνεις θέατρo σύμφωνα με τον Peter Brook.
Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων
Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου