CHARISMATA: SPIRITUALS GIFTS

Τα χαρίσματα αντιπροσωπεύουν τις ειδικές ικανότητες και πνευματικά δώρα που όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν και τους καθιστούν ξεχωριστούς και ταυτόχρονα εξαιρετικούς, είτε σε πνευματικό επίπεδο, είτε στον τομέα της επικοινωνίας και της επιρροής.
Στον κα­θέ­να άνθρωπο σύμφωνα και με την θρησκεία, ὁ Θεός έχει δώ­σει χαρίσματα αλλιώς τά­λαν­τα σ’ όλους τούς ανθρώπους. και οφείλουν να τα πολλαπλασιάσουν, κα­τα­πο­λε­μώντας την ρα­θυ­μί­α και την οκνηρία που νοιώθουν, διότι έτσι αχρηστεύονται.
Τα χαρίσματα περιλαμβάνουν πνευματικές ικανότητες όπως ειδική γνώση, πίστη, θαύματα, προφητεία, σοφά λόγια, δύναμη εξουσίας, θεραπείες, σύνδεση με τη θεία χάρη, διάκριση πνευμάτων και πολλά άλλα.
Στην ελληνική μυθολογία, τα χαρίσματα εκπροσωπεύονταν από τις Χάριτες που σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν: η Αγλαΐα (Λάμψη), η Ευφροσύνη (Χαρά) και η Θάλεια (Άνθισμα). Επίσης ως Χάριτες, αναφέρονται η Αυξώ (άνοιξη), η Χάρις, η Ηγεμόνη (φθινόπωρο) και η Πασιθέα. Οι Χάριτες αντιπροσώπευαν τη γοητεία, την ομορφιά, τη φύση, την ανθρώπινη δημιουργικότητα, την καλή θέληση και τη γονιμότητα. 
Η σημασία του χαρίσματος στη σύγχρονη εποχή, ιδίως σε έναν κόσμο που είναι συνδεδεμένος παγκόσμια και η επιτυχία εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα να επηρεάζει και να εμπνέει τους άλλους. Στον ψυχολογικό τομέα, τα χαρίσματα αναφέρονται  στις ικανότητες, ταλέντα ή και δεξιότητες όπου τα άτομα διαθέτουν φυσικά και είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα σε κάποιον τομέα. 
Επίσης, στη μη θρησκευτική, μη υπερφυσική σημασία και κοσμική εφαρμογή όπως έχουν εκπονηθεί από τον Max Weber (1864–1920 CE), τα χαρίσματα αναφέρονται ως  ικανότητες ορισμένων ατόμων να επηρεάζουν θετικά τους άλλους, να είναι ελκυστικοί, να έχουν επιρροή και να είναι αποτελεσματικοί επικοινωνιακά. Αυτό είναι γνωστό και ως χαρισματική ηγεσία.
Βασιζόμενος σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες ερευνών ο Ronald Rizzo, ψυχολόγος του Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια, έχει εντοπίσει έξι χαρακτηριστικά αλλως δεξιότητες που πιστεύει ότι είναι ουσιαστικές για το χάρισμα: συναισθηματική εκφραστικότητα, ενθουσιασμός, ευγλωττία, αυτοπεποίθηση, όραμα και ανταπόκριση στους άλλους. Για να θεωρείται κάποιος χαρισματικός είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα συστατικά, που διαθέτει.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ψυχολογικά χαρίσματα δεν αφορούν μόνο την έκφανση της φυσικής ικανότητας, αλλά και τον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται και αξιοποιεί αυτά τα χαρίσματα στη ζωή του. Σύμφωνα με τον Michael Morris της Columbia Business School, το χάρισμα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να ενώσει μια ομάδα και να δημιουργήσει προσδοκίες, κάτι που είναι ανεκτίμητο για όποιον θέλει να ηγηθεί ή να πείσει άλλους για μια νέα ιδέα. Αυτά τα ψυχολογικά χαρίσματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Δημιουργικότητα και οραματισμός::  ως ψυχολογικό χάρισμα, μπορεί να θεωρηθεί ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να παράγουν καινοτόμες ιδέες και έργα σε διάφορους τομείς.
Ευφυΐα και δεξιότητες, όπως η μουσική, η τέχνη, ο αθλητισμός, η γλώσσα, η μαθηματική κατανόηση κ.λπ.
Κοινωνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές σχέσεις:: όπως το χάρισμα της εξαιρετικής επικοινωνίας, της εμπνευστικής ηγεσίας και της δυνατότητας να επηρεάζεις θετικά τους άλλους
Συναισθηματική ευφυΐα και νοημοσύνη:  ατόμων εξαιρετικά ευαισθητοποιημένων στα συναισθήματα των άλλων και μπορούν να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές με αποτελεσματικό τρόπο.
 Αυτά τα ψυχολογικά χαρίσματα σήμερα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική επιτυχία, στις κοινωνικές σχέσεις και στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου που τα διαθέτει. Η ευγλωττία και η ικανότητα να ανταποκρίνεστε στους άλλους μπορούν να βελτιωθούν μέσω της εξάσκησης και της προσπάθειας. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος δεν γεννήθηκε με κάποιο χάρισμα, μπορεί να εργαστεί πάνω σε αυτό και να το αναπτύξει ώστε να γίνει πιο χαρισματικός. Ο Steve Jobs, συνιδρυτής της Apple, αφιέρωνε ως και 10 ώρες σε πρόβες για υποτίθεται «αυθόρμητες» και μη προετοιμασμένες 10λεπτες παρουσιάσεις οι οποίες υπήρξαν καθοριστικές για την απόκτηση της φήμης του ως ενός οραματιστή, χαρισματικού ηγέτη.
Το να είσαι χαρισματικός είναι η επιτομή του να έχεις τέλειες διαπροσωπικές και επικοινωνιακές ικανότητες. Το καλό είναι ότι, εφόσον μπορείς να βελτιώσεις και να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες, το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα χαρίσματα που διαθέτεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου