SOCIAL PRESCRIBING: Η Κοινωνική Συνταγογράφηση ως εξατομικευμένη παρέμβαση

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση”(social prescribing) αποτελεί μια βραχεία ψυχοκοινωνική παρέμβαση που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου και της διάθεσής του. 

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση” μπορεί να περιλαμβάνει εξατομικευμένη παραπομπή σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως: Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες (π.χ Ζωγραφική, Φωτογραφία, επισκέψεις σε μουσεία), Αθλητικές δραστηριότητες (π.χ Γιόγκα, Πεζοπορία, κολύμβηση, χορός), Δραστηριότητες με στόχο την επαφή με τη φύση (π.χ περίπατοι σε δάση και πάρκα, ορειβασία, ιππασία) και  Πνευματικές δραστηριότητες ( π.χ Διαλογισμός, Δημιουργική γραφή, Ομάδες ανάγνωσης βιβλίου).  

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση” αποτελεί εξατομικευμένη παρέμβαση και βασίζεται στις αρχές της Συμπεριφορικής Κινητοποίησης (Behavioral Activation), η οποία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ψυχολογικές θεραπείες της κατάθλιψης. 

Η Κοινωνική “Συνταγογράφηση” πραγματοποιείται μέσα από την συνεργασία επαγγελματιών στον τομέα της ψυχικής υγείας με υπηρεσίες και προγράμματα που παρέχονται από την κοινότητα (π.χ δήμοι, δημόσιοι φορείς, Κέντρα Ημέρας), τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε εθελοντικό πλαίσιο δραστηριοτήτων  ή με μικρό κόστος για τις υπηρεσίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου