The Canadian Institute in Greece: το ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα έχει την έδρα του στο ιστορικό κτίριο το οποίο ήταν και το σπίτι του λογοτέχνη Στρατή Δούκα*, το οποίο ανακαινίσθηκε με χρήματα Ελλήνων ομογενών και του αείμνηστου Νίκου Μιρκόπουλου, επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά.
Το Καναδικό αρχαιολογικό ινστιτούτο ιδρύθηκε στον Καναδά με ομοσπονδιακό διάταγμα του 1974 και αναγνωρίστηκε επίσημα από το ελληνικό κράτος το 1976 με την αρχική του επωνυμία Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. 

Σκοπός του οργανισμού είναι ο συντονισμός και η εκτέλεση μελετών από τους Καναδούς μελετητές πάνω στις ελληνικές σπουδές σε όλη την ελληνική επικράτεια. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, διοργανώνει τακτικά διαλέξεις στην Αθήνα και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για Καναδούς σπουδαστές που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα. 
Παράλληλα, διατηρεί μια βιβλιοθήκη με πάνω από 5000 τόμους.
Διευθυντής του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου είναι ο Jacques Perreault ο οποίος εξηγεί:
-  «Η Ελλάδα για να επιτρέψει ανασκαφές σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της, απαιτεί την ίδρυση Ινστιτούτων. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (ΚΙΕ) που είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τον Καναδά. Σκοπός του είναι η προώθηση της καναδικής έρευνας και εκπαίδευσης σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική δημιουργία αλλά η κυρίως έμφαση δίνεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές».
Το αρχαιολογικό ινστιτούτο έχει εκτελέσει 20 αρχαιολογικές ανασκαφές και τοπογραφικές μελέτες στον ελλαδικό χώρο που έχουν ξεκινήσει από Καναδούς ερευνητές που συνδέονται με το Ινστιτούτο. Ανασκαφές  έχουν διενεργηθεί στην αρχαία Άργιλο κοντά στην Αμφίπολη, σε ενάλιες έρευνες ναυαγίων των Περσικών Πολέμων στην χερσόνησο του Άθω την Θεσσαλία και την Εύβοια, στην Μυτιλήνη της Λέσβου, στον λόφο Κάστρο της Καλλιθέας Λάρισας, στα Χώστια και στην Τανάγρα Βοιωτίας, στην αρχαιολογική ανασκαφή της νότιας Εύβοιας, στην αρχαία Στύμφηλο και στη φράγκικη ρωμαιοκαθολική μονή Ζάρακα Κορινθίας, στη θέση Κιάφα-Θίτη κοντά στη Βάρη Αττικής και στο σπήλαιο Καμαρών στις Καμάρες Ηρακλείου.
Το Ινστιτούτο παρέχει συμβουλές και εχέγγυα για την προώθηση αιτήσεων σχετικά με τη μελέτη και την έκδοση αδειών για έρευνα πεδίου και διάφορες πληροφορίες για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων. 

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα (ΚΙΕ) σκοπό έχει τη προώθηση της καναδικής έρευνας και εκπαίδευσης σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της υποστηρίζοντας την αρχαιολογική έρευνα πεδίου, παρέχοντας πόρους για ερευνητική δραστηριότητα και διαδίδοντας τα σχετικά αποτελέσματα 

Επιπλέον το Ινστιτούτο είναι επιφορτισμένο από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με την κύρια ευθύνη για την οργάνωση και την εκτέλεση του συνόλου των Καναδικών προγραμμάτων αρχαιολογικής έρευνας πεδίου. 

Τα καλοκαίρια προσφέρονται επιτόπου μαθήματα ελληνικής ιστορίας και περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους μέσω ειδικών προγραμμάτων επιτόπου εκπαίδευσης με φοιτητές από τα Πανεπιστήμια του Καναδά. Για τον λόγο αυτό, το Ινστιτούτο, διαθέτει ξενώνα στο οποίο  προσφέρονται αυτόνομα καταλύματα στα μέλη του. Στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου επί της οδού Διονυσίου Αιγινήτου 7 (μόλις 7-8 λεπτά απόσταση από το Ινστιτούτο) και αποτελείται από πέντε υπνοδωμάτια και τρία μπάνια. 

Σκοπός του παραμένει η υποστήριξη της μελέτης, της διατήρησης και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.


Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  

Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων

* Ο Στρατής Δούκας (Μοσχονήσια Μικράς Ασίας, 6/5/1895-Αθήνα, 26/11/1983), ήταν Έλληνας Μικρασιάτης συγγραφέας, κριτικός τέχνης και ζωγράφος. 

Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Αιολικής Σχολής, όπως αυτή προσδιορίζεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Γενιάς του 1930.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου