Πώς η γλώσσα διαμορφώνει τη ζωή μας

διάφορα χρωματιστά γράμματα
Η γλώσσα και η επικοινωνία είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο το φαγητό και το νερό. Επικοινωνούμε για να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να χτίσουμε σχέσεις και να δημιουργήσουμε τέχνη. Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η γλώσσα στον εγκέφαλο έτσι διαμορφώνει την καθημερινότητά μας.
Όλοι γεννιόμαστε ‘μέσα σε μια γλώσσα’ και αυτή συνήθως γίνεται η μητρική μας γλώσσα.
Στην πορεία, μπορεί να μάθουμε μία ή περισσότερες επιπλέον γλώσσες, οι οποίες φέρνουν μαζί τους τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και εμπειρίες.
Η γλώσσα είναι ένα σύνθετο θέμα, συνυφασμένο με ζητήματα ταυτότητας, ρητορικής και τέχνης. Πότε όμως οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν για πρώτη φορά την προφορική γλώσσα, ποια είναι τα «γλωσσικά κέντρα» του εγκεφάλου και πώς επηρεάζει η πολυγλωσσία τις νοητικές μας διαδικασίες; 
Παρακάτω θα αναφέρω μερικά σημεία σχετικά με τη γλώσσα και τον εγκέφαλο.
1. Το ξεχωριστό της ανθρώπινης γλώσσας 
2. Η προέλευση και η σημασία της γλώσσας του Homo  sapiens 
3. Η γλώσσα του εγκεφάλου μας 
4. Η διγλωσσία και οι θετικές της συνέπειες
5. Η γλώσσα  στην αντίληψή μας

«Οι γλώσσες είναι ζωντανά πράγματα» δηλώνει η Lera Boroditsky, αναπληρώτρια καθηγήτρια γνωστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο - η οποία ειδικεύεται στη σχέση μεταξύ της γλώσσας, του εγκεφάλου και της αντίληψης ενός ατόμου για τον κόσμο - έχει επίσης αναφέρει παρόμοια ευρήματα. 
Στην ομιλία της "How language shapes the way we think"
στο TEDx Women 2017, εξήγησε το επιχείρημά της σχετικά με το πόσο πολύ επηρεάζει η γλώσσα που χρησιμοποιούμε την κατανόησή μας για τον κόσμο. Ως παράδειγμα, χρησιμοποιεί την περίπτωση των Kuuk Thaayorre (Αβορίγινων), μιας αυστραλιανής φυλής που χρησιμοποιεί βασικές οδηγίες αντί για αριστερά και δεξιά  για να περιγράψει τα πάντα. 
- Και όταν λέω ‘τα πάντα’, εννοώ πραγματικά ‘τα πάντα’, τόνισε στην ομιλία της. Θα έλεγες κάτι σαν ‘Ω, υπάρχει ένα μυρμήγκι στο νοτιοδυτικό πόδι σου’ ή ‘Μετακίνησε το φλιτζάνι σου λίγο βορειοανατολικά’, εξηγεί. Αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν ρωτήθηκαν προς ποια κατεύθυνση κυλάει ο χρόνος, τον είδαν σε σχέση με τις βασικές κατευθύνσεις Ευρωπαίοι και Αβορίγινoi.
 Έτσι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους - που συνήθως περιγράφουν τον χρόνο ως ροή από αριστερά προς τα δεξιά, την κατεύθυνση στην οποία διαβάζουμε και γράφουμε - οι Αβορίγινoi τον αντιλαμβάνονταν ότι τρέχει από την ανατολή προς τη δύση.
- Η ομορφιά της γλωσσικής ποικιλομορφίας είναι ότι μας αποκαλύπτει πόσο έξυπνο και πόσο ευέλικτο είναι το ανθρώπινο μυαλό. Το ανθρώπινο μυαλό δεν έχει εφεύρει ένα γνωστικό σύμπαν, αλλά 7.000. [Υπάρχουν] 7.000 γλώσσες που ομιλούνται σε όλο τον κόσμο. Και μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά άλλα. Οι γλώσσες […] είναι ζωντανά πράγματα, πράγματα που μπορούμε να ακονίσουμε και να αλλάξουμε για να ταιριάζουν στις ανάγκες μας." λέει h Boroditsky. «Τα ανθρώπινα μυαλά δεν έχουν εφεύρει ένα γνωστικό σύμπαν, αλλά 7.000».

Φίλες και φίλοι μου,
η γλώσσα έχει τέτοια δύναμη στο μυαλό, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις ζωές μας, και σας ενθαρρύνω να  σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο.
Να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο! ΜΑΖΙ!

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personality Creator


Image credit: jcstudio / freepik.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου