Διαπιστώθηκε αύξηση του οφέλους (14.1%) στην παρούσα έρευνα όταν οι συμμετέχοντες ασκούνταν με άλλους τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα
Η καλή άσκηση ωφελεί έναν γηράσκοντα εγκέφαλο.
Το ίδιο και η κοινωνική ζωή.
Αν αυτά συνδυαστούν, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Η ομαδική άσκηση αυξάνει το όφελος στις νοητικές λειτουργίες.
Ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν τη σχέση σε νέα έρευνα που εστίασε στην άσκηση κατά μόνας ή σε ομάδα. Ο Tomohiro Okura, καθηγητής στο University of Tsukuba δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε νοητικά οφέλη από την άσκηση σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν.
Όμως αξιοσημείωτο είναι ότι διαπιστώθηκε αύξηση του οφέλους (14.1%) στην παρούσα έρευνα όταν οι συμμετέχοντες ασκούνταν με άλλους τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Με έναρξη το 2017, η έρευνα συνέλεξε στοιχεία 4.400 ηλικιωμένων για 4 χρόνια σε μια πόλη κοντά στο Τόκυο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν σχέση μεταξύ νοητικής εξασθένησης, άσκησης και άσκησης με άλλους.
Άνθρωποι που ασκούνταν μόνοι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης βλάβης στη σκέψη ή στις ικανότητες μάθησης κατά τουλάχιστον 15%.
Οσοι ασκούνταν με άλλους δυο φορές ή περισσότερο σε εβδομαδιαία βάση είχαν περίπου 29% μείωση.
Με τον παγκόσμιο αριθμό ασθενών με άνοια να αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια έως το 2050, αυξάνεται το ενδιαφέρον για δραστηριότητες που συμβάλλουν στη μείωση των περιστατικών άνοιας, όπως άσκηση και κοινωνική ζωή.
Ο Okura δήλωσε ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων στην έρευνα έλαβαν μέρος στην άσκηση μόνοι τους και είναι ευδιάκριτα τα νοητικά οφέλη όταν το κάνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Η πρόσθεση του κοινωνικού στοιχείου όμως καθιστά την τακτική άσκηση πιο προστατευτική όσον αφορά την πρόληψη.
Η υιοθέτηση αυτής της συνήθειας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά πολύτιμη.
Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων
Πληροφορίες: Archives of Gerontology and Geriatrics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου