17 Μαρτίου, «Lá Fhéile Pádraig», Η «Ημέρα του Αγίου Πατρικίου» η διασημότερη πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή των Ιρλανδών

St. Patrick’s Day (Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

 Η «Ημέρα του Αγίου Πατρικίου» (στα Ιρλανδικά «Lá Fhéile Pádraig») είναι η διασημότερη πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή των απανταχού Ιρλανδών και μία από τις δημοφιλέστερες γιορτές παγκοσμίως.
 Καθιερωμένη ως εθνική αργία για τους Ιρλανδούς από τις αρχές του 17ου αιώνα, με τη γιορτή αυτή να τιμά τη μνήμη του Αγίου Πατρικίου, του Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας, και γιορτάζεται κάθε 17η Μαρτίου, ημέρα θανάτου του Αγίου.

 Γιατί όμως ο Άγιος Πατρίκιος θεωρείται τόσο σημαντικός για τη χώρα;
Καταρχάς, χάρη στη παρουσία αυτού του ανθρώπου που έζησε από το 385 μ.Χ – 461 μ.Χ, η Ιρλανδία γνώρισε τον Χριστιανισμό και με τις δικές του δράσεις συνέβαλε στη διάδοση του σε ολόκληρη τη χώρα.

 Η γιορτή είναι συνυφασμένη με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξέφρενους εορτασμούς και φυσικά άφθονη κατανάλωση μαύρης μπύρας Guinness, του εθνικού ποτού της χώρας (δεν απουσιάζει βέβαια και το ιρλανδέζικο ουίσκι από τη φιέστα...)

 Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, οι οποίες φέρουν το όνομα «Celithe», όλοι οι συμμετέχοντες ντύνονται με πράσινα ενδύματα και φορούν διάφορα αξεσουάρ όλα με το τριφύλλι σε περίοπτη θέση, τα οποία αποτελούν σύμβολα των Ιρλανδών.

 Σε άλλες χώρες που υπάρχει έντονο το στοιχείο της διασποράς των Ιρλανδών μεταναστών, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έχουν ως παράδοση ακόμα και να ρίχνουν πράσινο υγρό σε ποτάμια μετατρέποντας τα την ημέρα εκείνη προσωρινά σε πράσινα!!! Σταδιακά μάλιστα, η συγκεκριμένη γιορτή τείνει να «αποσυνδεθεί» από την Καθολική του εννοιολογία και έχει μετατραπεί σε μια γιορτή φιλίας και αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.

 Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιστάσεις, έτσι και η γιορτή αυτή έχει δεχθεί αρνητικές κριτικές λόγω της έντονης εμπορευματοποίησης της, καλλιεργώντας αρνητικά στερεότυπα για τους Ιρλανδούς.

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων


Πληροφορίες
 Το τριφύλλι (seamroy για τους Ιρλανδούς) χρησιμοποιήθηκε από τον Άγιο ώστε να εξηγήσει την Αγία Τριάδα, ενώ σαν φυτό συμβολίζει την καλοτυχία και ειδικά το τετράφυλλο που είναι και πιο σπάνιο.
Το πράσινο χρώμα δεν σχετίζεται με τον Άγιο, αλλά αποτελεί εθνικό έμβλημα των Ιρλανδών που συμβολίζει την ιρλανδική εξέγερση από τους Βρετανούς. Υπάρχει μάλιστα μια απόχρωση του μπλε που συνδέεται με τον Άγιο.
  Η καταγωγή του Αγίου Πατρικίου (πραγματικό όνομα Maewyn Succat) δεν είναι από την Ιρλανδία, αλλά μάλλον από τη Σκωτία ή την Ουαλία!!
 Διάφοροι θρύλοι κυκλοφορούν γύρω από τον Άγιο, όπως ότι έδιωξε τα φίδια από το νησί της Ιρλανδίας, κάτι που βέβαια δεν ισχύει διότι δεν υπήρχαν ποτέ φίδια στο νησί λόγω κλιματολογικών συνθηκών…
Οι χρωματικές επιλογές (το πράσινο δηλαδή) μεταξύ των παρελαυνόντων στηρίζονται σε ένα θρύλο που ορίζει πως όποιος δεν φορέσει πράσινα θα «ενοχληθεί» από καλικάντζαρους (πλάσματα της Κέλτικης Μυθολογίας)!!!
 Οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν 4-5 μέρες οι οποίες κορυφώνονται με διάφορα δρώμενα ανήμερα του εορτασμού (17η Μαρτίου)
 Συνηθισμένα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών αυτών είναι τα κρεατικά, όπως μοσχάρι στη κατσαρόλα, βοδινό και αρνί ,συνοδεία άφθονων λάχανων.
Η μπύρα όπως και όλα τα αλκοολούχα ποτά απαγορεύονταν την ημέρα του εορτασμού του Αγίου μέχρι και τη δεκαετία του 1970, έχοντας μόνο θρησκευτική χροιά, όμως έκτοτε επιτράπηκε με αποτέλεσμα η κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες αυτές να σπάει ρεκόρ κατανάλωσης…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου