JOURNALING: ο ΔΆΣΚΑΛΟΣ, ΜΕΣΑ ΜΑΣ

Μέσα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον μας, αποκτούμε μοναδικές εμπειρίες και ανακαλύπτουμε νέες πτυχές του κόσμου γύρω μας. 
Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο θησαυρό για εμάς και για τους άλλους.
Μέσα από την άσκηση του journaling, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις εμπειρίες και να τις αναδείξουμε. Μπορούμε να γράψουμε για τα γεγονότα που ζήσαμε, τα συναισθήματα που ανακαλύψαμε και τις σκέψεις που μας διέσχισαν.
Αυτή η ασκηση μας βοηθά να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι για τις εμπειρίες μας και να αντλήσουμε διδάγματα από αυτές.
Ας μιλήσουμε λίγο για την εμπειρία σου ως "δάσκαλος" στη ζωή σου. Έχω μια πρόταση που ίσως σε βοηθήσει να αντλήσεις ακόμα περισσότερη αξία από αυτές τις εμπειρίες που έχεις ζήσει.
Σκέψου για λίγο πόσο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσες να ανατρέξεις στις εμπειρίες σου και να αξιοποιήσεις τα διδάγματα που έχεις αποκομίσει. Πιστεύω ότι μέσα σε εσένα υπάρχει ένας φοβερός "δάσκαλος", ο οποίος μπορεί να σε καθοδηγήσει στον σωστό δρόμο. Αυτός ο "δάσκαλος" είναι οι ίδιες οι εμπειρίες σου.
Σκέψου για τη συλλογή από σπουδαία μαθήματα που έχεις αποκτήσει. 
Αυτά τα μαθήματα προέρχονται από δύσκολες καταστάσεις, αλλά και από στιγμές όπου η ζωή ήταν πιο εύκολη. Έχεις αποκομίσει διδάγματα από τις επιτυχίες σου, αλλά και από τις αποτυχίες σου. Αυτά τα μαθήματα είναι οι γνώσεις, οι διαπιστώσεις και οι πληροφορίες που έχεις συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της ζωής σου.
Με την άσκηση του Journaling, μπορείς να γίνεις πιο συνειδητοποιημένος για αυτά που ήδη γνωρίζεις, αλλά πιθανόν έχουν ξεχαστεί. Μπορείς επίσης να τα τακτοποιήσεις και να τα συνδέσεις μεταξύ τους για να παράγεις νέες ιδέες και να πάρεις σημαντικές αποφάσεις.
Αξίζει να θυμάσαι ότι ο "δάσκαλος" είναι ήδη μέσα σου και είναι έτοιμος να σε καθοδηγήσει. Χρειάζεται μόνο να είσαι πρόθυμος να ακούσεις και να μάθεις από αυτόν. 
Μέσα από τον ρόλο μου ως σύμβουλος, επικοινωνιολόγος και δημοσιογράφος, έχω προσωπικά διαπιστώσει την αξία του journaling. Ανακαλύπτω και καταγράφω ιδέες, εμπειρίες και παρατηρήσεις που με βοηθούν να εξελίσσομαι επαγγελματικά και προσωπικά. 

Άσκηση Journaling H εμπειρία ως “δάσκαλος”  
Σας προτείνω να ασκηθείτε στο journaling και να ανακαλύψετε τον θησαυρό που κρύβεται μέσα σας. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μια σειρά ερωτήσεων που μπορεί να σε βοηθήσουν σε αυτήν τη διαδικασία.  Μπορείς να τις εκτυπώσεις και να το έχεις στο γραφείο σου ή απλά να αντιγράψεις τις ερωτήσεις στο προσωπικό σου ημερολόγιο. Χρησιμοποίησε αυτήν την άσκηση όταν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι να διερευνήσεις μια κατάσταση ή πριν πάρεις μια σημαντική απόφαση. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεις, αξιοποιώντας τις εμπειρίες που έχεις ήδη αποκτήσει. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες έχεις συγκεντρώσει πολύτιμα μαθήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ό,τι σε ενδιαφέρει, προκειμένου να βελτιώσεις τον εαυτό σου. 
Σκέψου προσεκτικά κάθε ερώτηση και απάντησε ειλικρινά. 

1. Ποια προσωπικά χαρακτηριστικά ή ικανότητες με κάνουν να αισθάνομαι ισχυρός/ικανός;
2. Ποια προηγούμενή μου εμπειρία χρειάζεται να θυμηθώ, και θα με βοηθήσει με το τωρινό μου ζήτημα;
3. Ποιες σκέψεις με αποπροσανατολίζουν/ αποσυντονίζουν;
4. Ποιες σκέψεις μπορώ να κάνω που θα με βοηθήσουν;
5. Τι δεν βλέπω σε σχέση με την κατάσταση/θέμα που με ενδιαφέρει;
6. Πού υπερβάλλω;
7. Τι μπορώ να ελέγξω σε σχέση με την κατάσταση/θέμα που με ενδιαφέρει και πώς ακριβώς θα εστιάσω σε αυτά που μπορώ να ελέγξω;
8. Τι γνωρίζω ότι μπορώ να κάνω, αλλά δεν το κάνω αυτή τη στιγμή παρόλο που ξέρω ότι θα με βοηθήσει;

Με τις απαντήσεις, θα ανακαλύψεις τον "δάσκαλο" μέσα σου και θα προχωρήσεις στην επίλυση του ζητήματός σου με αυτοπεποίθηση και σοφία. Προτείνω να κρατήσεις αυτές τις απαντήσεις σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα αρχείο, ώστε να μπορείς να τις ανατρέξεις όταν το χρειαστείς.
Είμαι εδώ για να σε υποστηρίξω σε αυτήν τη διαδικασία και να απαντήσω σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες έχεις. Άρχισε να γράφεις και άφησε τη φωνή σου να αναδειχθεί.
Και να θυμάσαι:
«Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο Δάσκαλος εμφανίζεται»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου