MULTITASKING vs MONOTASKING


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να συγκεντρώνεται 100% σε παραπάνω από ένα έργο (project) ή δεξιότητα (task) τη φορά. 
Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε πολλά πράγματα την ίδια στιγμή παρά μόνο σε ένα, αν φυσικά θέλουμε να το κάνουμε καλά.
 
Το multitasking (πολυδιεργασία) είναι η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών εργασιών για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το multitasking, φαινομενικά σε γεμίζει με δυναμισμό καθώς δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα προλαβαίνεις όλα καθώς σε ωθεί να υπερβαίνεις τα όριά σου, εκτελώντας διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Ωστόσο, η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών πραγμάτων, μας αναγκάζει να μετατοπίζουμε την προσοχή μας από το ένα έργο στο άλλο, με το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, να είναι μέτριο.  
Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο, αποκτάς άγχος και μια αίσθηση αποτυχίας στην ήδη φορτωμένη καθημερινότητά σου. 
Τα άτομα που κάνουν multitasking ουσιαστικά εθίζονται στη γρήγορη έκκριση ντοπαμίνης, την απελευθέρωση ορμονών του στρες, (αδρεναλίνη), με αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα για την υγεία του ατόμου αλλά και βραχυπρόθεσμα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Τέλος το άτομο οδηγείται στο burnout, δηλαδή στην κατάσταση όπου έχει «στραγγίξει» εσωτερικά από αποθέματα δυνάμεων, όρεξης και ενέργειας. Κάθε φορά που καταπιανόμαστε με διάφορα ταυτόχρονα, απλά μειώνουμε σημαντικά την παραγωγικότητά και την δημιουργικότητά μας. Ένα πράγμα την φορά.
Το monotasking, συμβαδίζει πολύ καλύτερα με τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Είναι πλέον εξαιρετική και σπάνια η ικανότητα ενός ανθρώπου να μπορεί να πει: Όταν περπατώ, περπατώ. Όταν μιλάω με κάποιον, μιλάω με κάποιον. Όταν διαβάζω, διαβάζω.
Τα οφέλη του monotasking, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι 
- η καλή και ουσιαστική δουλειά, 
- η συγκέντρωση χωρίς τη διάσπαση της προσοχής σου και 
- ο προγραμματισμός.
Το monotasking αναπτύσσεται μέσω του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας, με ασκήσεις γιόγκα και βαθιάς αναπνοής.

Με αφορμή το multitasking, θυμήθηκα ένα τραγούδι του  Λουκιανού Κηλαηδόνη που τραγουδήθηκε από χιλιάδες τις δεκαετίες 80 και 90. Για την Ελλάδα  το multitasking, υ έχει ονοματεπώνυμο, Μαίρη Παναγωταρά μια εργαζόμενη μητέρα μια καλή νοικοκυρά. Έτσι  "Μια μέρα μιας Μαίρης" ήταν μια πολυδιεργασία, τίποτα το σπέσιαλ, ήταν απλά  αυτό που λέμε δείγμα τυπικό. Η Αφροδίτη Μάνου, το εξηγεί με το καλύτερο τρόπο.

Σαν άτομο που πραγματικά έχω καταναλώσει χιλιάδες ώρες σε πολυδιεργασίες, στην επαγγελματική και οικογενειακή μου ζωή κατέληξα στο ασφαλές συμπέρασμα της συμβουλής " ένα πράγμα την φορά" με προσήλωση, εστίαση, υπομονή και επιμονή γιατί από εκεί θα έρθει και η επιτυχία. 
Καιρός να αλλάξουμε τον κόπο και να τον κάνουμε τρόπο, τον τρόπο του monotasking είναι η απάντηση για την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου