Η ΑΝΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

 Άνοια

Η Άνοια (Ανοϊκή Διαταραχή) είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει την απώλεια της ικανότητας σκέψης, μνήμης, και άλλων νοητικών λειτουργιών. 
Η ΑΝΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. 
Πρόκειται για μια ομάδα συμπτωμάτων (Σύνδρομο) που μπορεί να προκαλούνται από ποικίλες καταστάσεις, με αποτέλεσμα τα τμήματα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση, τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και τη γλώσσα να δυσλειτουργούν ή να καταστρέφονται.
Περίπου 5%-8% των ενηλίκων άνω των 65 ετών έχουν κάποια μορφή Άνοιας. 
Αυτό το ποσοστό διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 χρόνια, με αποτέλεσμα το ήμισυ των ανθρώπων στα 80 τους να έχουν κάποια μορφή Άνοιας. Η Νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή αιτία της Άνοιας. Μεταξύ 60%-80% των ατόμων με Άνοια έχουν Ν. Αλτσχάιμερ, εντούτοις υπάρχουν μέχρι και 50 άλλες αιτίες Άνοιας. 
Τα συμπτώματα Άνοιας μπορεί να βελτιωθούν με τη θεραπεία, ωστόσο πολλές από τις ασθένειες που προκαλούν Άνοια δεν είναι ιάσιμες.
Οι πιο κοινές αιτίες της άνοιας περιλαμβάνουν:
  • Εκφυλιστικές Ψυχονευρολογικές Διαταραχές όπως τη Νόσο Alzheimer, τη Νόσο Πάρκινσον, τη Νόσο Huntington, και ορισμένα είδη Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
  • Αγγειακές διαταραχές. οι οποίες επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό σας, όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, πτώσεις, διασείσεις, κλπ.
  • Λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, μεταξύ των οποίων Μηνιγγίτιδα, Λοίμωξη HIV, Νόσος Creutzfeldt-Jakob.
  • Μακροχρόνια χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
  • Ορισμένοι τύποι Υδροκεφαλίας, δηλαδή συσσώρευσης υγρού στον εγκέφαλο.
  • Ορισμένοι φυσικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η ηλικία, το κληρονομικό ιστορικό Άνοιας, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, το Σύνδρομο Down, οι Καρδιοπάθειες, η Υπνική Άπνοια, η Κατάθλιψη, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, η κακή διατροφή, και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Τα άτομα με άνοια έχουν διαταραχές από τη σκέψη και τη μνήμη που επηρεάζουν την ικανότητά τους να διαχειρίζονται την καθημερινή τους ζωή, όπως το να ξεχνούν πού βάζουν κάτι,  να κάνουν την ίδια ερώτηση επανειλημμένα, να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν προτάσεις, να χάνουν το χωροχρονικό προσανατολισμό τους, να δυσκολεύονται στη διαχείριση των οικονομικών τους, έως του σημείου να εκδηλώνουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως Κατάθλιψη, Διέγερση, Παράνοια και Κυκλοθυμία.

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου