Σύνδρομο De Capgras

Το Σύνδρομο De Capgras είναι μια σπάνια ψυχική διαταραχή που ανήκει στην κατηγορία των συνδρόμων εσφαλμένης ταυτοποίησης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν τη διαταραχή βιώνουν την περίεργη παραίσθηση ότι ένας αγαπημένος τους άνθρωπος, συνήθως ένα μέλος της οικογένειάς τους ή ένας φίλος, έχει αντικατασταθεί από έναν απέναντι πρόσωπο που φαίνεται πανομοιότυπο με τον αγαπημένο αυτόν άνθρωπο. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο αρνούνται να πιστέψουν ότι ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά ο αγαπημένος τους και εξηγούν αυτήν την αλλαγή με το ότι έχει γίνει αντικατάσταση από κάποιον άλλον.
Ωστόσο, οι ασθενείς με το Σύνδρομο De Capgras δεν περιφρονούν απλώς τον αντικαταστάτη. Συνήθως, αναπτύσσουν και καχυποψία προς τους πραγματικούς αγαπημένους τους, πιστεύοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια συνωμοσία για να τους βλάψουν ή να τους αντικαταστήσουν. Αυτή η καχυποψία μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές σχέσεις ανοιχτής ή κρυφής εχθρότητας με τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους φίλους τους.
Οι ακριβείς αίτιες του Συνδρόμου De Capgras παραμένουν ακατανόητες, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες ψυχολογικοί, νευρολογικοί και γενετικοί. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων και ψυχοθεραπείας, αν και η αποτελεσματικότητά της είναι ποικίλη και εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί η διαταραχή και να παρέχεται υποστήριξη στον ασθενή και την οικογένειά του.

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

Πηγές - Βιβλιογραφικές αναφορές

Aziz, V.M.; Warner, N.J. (2005). «Capgras' Syndrome of Time». Psychopathology 38 (1): 49–52.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου