Σύνδρομο D’ Ekbom

Το Σύνδρομο 
ανήσυχων ποδιών ή Ekbom, (Restless Legs Syndrome – RLS), γνωστό και ως νόσος Willis 
Ekbom,  είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από μια επιτακτική παρόρμηση για κίνηση των ποδιών, που συχνά συνοδεύεται από άβολες και περίεργες αισθήσεις. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία και παραμένει στην ενήλικη ζωή. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτήν τη διαταραχή πιστεύουν ακλόνητα ότι έχουν προσβληθεί από παράσιτα κάτω από το δέρμα τους, προκαλώντας συχνά ενοχλητικό κνησμό και αλλεργικές αντιδράσεις.
Το σύνδρομο Ekbom μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές βλάβες, καθώς οι ασθενείς προσπαθούν να αφαιρέσουν τα φανταστικά παράσιτα. Αυτοί οι ασθενείς επιμένουν στην πεποίθησή τους, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη των παρασίτων.
Η αποτελεσματική θεραπεία απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ διαφόρων ειδικών, συμπεριλαμβανομένου δερματολόγου, ψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να δημιουργήσουν μια εμπιστοσύνης αξία σχέση με τον ασθενή, να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής του και να διαχειριστούν τις ανησυχίες του. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση των παραληρήσεων.

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

Πηγές - Βιβλιογραφικές αναφορές

A. Aït-Ameur, P. Bern, M.-P. Firoloni et P. Menecier, « Le délire de parasitose ou syndrome d'Ekbom », Revue de médecine interne, vol. 21, no 2,‎ février 2000, p. 182-186

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου