Το Σύνδρομο Cotard

Fig. 1. Neural misfiring in the fusiform gyrus might be a cause of Cotard’s Syndrome (Pearn 2002)
Fig. 1. Neural misfiring in the fusiform gyrus might be a cause of Cotard’s Syndrome (Pearn 2002) 
Το Σύνδρομο Cotard η του ζωντανού νεκρού,είναι μια σπάνια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ψευδαίσθηση της αρνητικής ύπαρξης. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο πιστεύουν ότι είναι νεκροί, ανύπαρκτοι ή ότι έχουν χαθεί οι βασικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως ο εαυτός τους και τα όργανά τους.
Αυτή η διαταραχή είναι συνήθως συνοδευμένη από κατάθλιψη και αγχώδη διάθεση, καθώς και ιδέες ενοχής-τιμωρίας. Οι ασθενείς μπορεί να αναπτύσσουν αυτοκτονικές σκέψεις ή πράξεις, καθώς η πεποίθησή τους για την ανύπαρξή τους μπορεί να καταντήσει ανυπόφορη.
Οι ακριβείς αιτίες του Συνδρόμου Cotard παραμένουν αδιευκρίνιστες, αλλά υπάρχουν θεωρίες που το συνδέουν με διαταραχές του νευρικού συστήματος ή ψυχολογικούς παράγοντες. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Παρόλο που το Σύνδρομο Cotard είναι σπάνιο, απαιτεί προσοχή και αντιμετώπιση από ειδικούς ψυχικής υγείας λόγω της σοβαρότητάς του και του κινδύνου αυτοκτονίας που μπορεί να προκύψει. 
Η σωστή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν αυτήν την ασυνήθιστη και σύνθετη διαταραχή.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

Πηγές - Βιβλιογραφικές αναφορές

Σύνδρομο Cotard: Παρουσίαση.Π. Μοσχόπουλος, Σ. Καπρίνης, Ι. Νηματούδης, Γ’ Ψυχιατρική Κλινική, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ψυχιατρική 2016, 27:296–302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου