Το σύνδρομο Munchausen


Το Σύνδρομο Munchausen δια αντιπροσώπου (Munchausen syndrome by proxy),ή αλλιώς πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται σε άλλο άτομο,  επίσης γνωστό ως διαταραχή προσποίησης προκαλούμενη σε άλλον, είναι μια σοβαρή και ανησυχητική ψυχολογική διαταραχή καθώς αναζητούν αχρείαστη ιατρική θεραπεία για ένα εξαρτώμενο πρόσωπο.
Η πρώτη αναφορά του όρου ανήκει στον Βρετανό ενδοκρινολόγο και αιματολόγο -ανώτερο γιατρό του θαλάμου ψυχικής παρατήρησης στο Central Middlesex Hospital- Richard Asher, ο οποίος περιέγραψε κατ’ αυτόν τον τρόπο, το μοτίβο ανθρώπων που πήγαιναν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, προσπαθώντας να πείσουν πως έχουν μια ασθένεια -την οποία κατασκεύαζαν, όπως και τα συμπτώματα της για να τους αντιμετωπίσουν ως ασθενείς. Ενθυμούμενος τον βαρόνο Μινχάουζεν, έδωσε το όνομα αυτό στο φαινόμενο, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο The Lancet τον Φεβρουάριο του 1951.
Συγκεκριμένα, αποτελεί μία μορφή κακοποίησης στην οποία ο «φροντιστής», σκοπίμως προκαλεί (ή παραπλανητικώς αναφέρει στους γιατρούς) συμπτώματα ασθένειας στο πρόσωπο το οποίο φροντίζει (συνήθως παιδί), να λάβει ιατρική βοήθεια η οποία, με κάποιο τρόπο, προσφέρει ικανοποίηση στον προκαλούντα.
Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ενδέχεται να εκδηλώνουν αυτήν τη διαταραχή είναι ποικίλοι και συχνά πολύπλοκοι. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να είναι η επιθυμία για προσοχή, συμπόνια, ή αναγνώριση από τους άλλους. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν, όπως η ανάγκη για έλεγχο ή η ανάγκη να αναδείξουν τις δεξιότητές τους ως "φροντιστές".
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η διαταραχή είναι επικίνδυνη για το άτομο που υποτίθεται ότι είναι άρρωστο, καθώς υφίσταται πραγματική κακοποίηση από τον "φροντιστή". Οι επακόλουθες ιατρικές εξετάσεις και παρεμβάσεις που μπορεί να υποστεί το εξαρτώμενο άτομο είναι πολύ επιβαρυντικές και επικίνδυνες για την υγεία του.
Η αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής συνήθως απαιτεί συνεργασία από πλευράς ψυχολόγων και ιατρών. Ο σκοπός είναι να αναγνωριστεί η διαταραχή, να διακοπεί η βλαβερή συμπεριφορά του "φροντιστή", και να παράσχεται προστασία και φροντίδα στο εξαρτώμενο άτομο. Η θεραπεία είναι πολύπλοκη και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα εξαρτώμενα άτομα από τυχόν κακοποίηση και να παράσχουμε την κατάλληλη θεραπεία στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν τη διαταραχή.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personalities Creator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου