Σύνδρομο ΞΕΧΑΜΈΝΟΥ ΜΩΡΟΎ ή ΘΑΝΑΤΗΦΌΡΟΣ ΔΙΆΣΠΑΣΗ της ΠΡΟΣΟΧΉΣ

Έχετε οδηγήσει ποτέ στη δουλειά ή σε μια οικεία διαδρομή και δεν μπορέσατε να θυμηθείτε τη διαδρομή μέχρι εκεί; Είναι κάτι που βιώνουμε πολλοί από εμάς και συμβαίνει όταν ένα μέρος του εγκεφάλου μας ανταγωνίζεται ένα άλλο. 
«Ενα βρέφος μόλις 5,5 μηνών πέθανε μέσα στο αυτοκίνητο του πατέρα του. το ξέχασε στο πίσω κάθισμα, όπου βρέθηκε αναίσθητο.
Αυτά είναι τα τραγικά γεγονότα η ουσία όμως είναι ότι ένας γονιός  έφτασε στο σημείο να ξεχάσει το παιδί του και όταν το συνειδητοποιεί κάνει απόπειρα αυτοκτονίας 
Σίγουρα για α πολλούς ανθρώπους, η ιδέα να βάλουν ένα παιδί στο αυτοκίνητο και να το ξεχάσουν είναι αδιανόητη. Αλλά για έναν πολυάσχολο, συχνά στερημένο ύπνου γονέα με μόλις αρκετό χρόνο για να οργανωθεί, η πιθανότητα είναι πάντα πολύ κοντά.
Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικά γάγγλια και έχει την ικανότητα να μας μετατρέπει σε λειτουργία αυτόματου πιλότου όταν πραγματοποιούμε ορισμένες εργασίες. Αποθηκεύει διαδικασίες που γνωρίζετε καλά και, σαν ένα κομμάτι λογισμικού, ώστε να μπορείτε να εκτελέσετε ορισμένες γνωστές εργασίες σχεδόν χωρίς να τις σκέφτεστε.

Για παράδειγμα, αφού μάθουμε να οδηγούμε ποδήλατο, αυτή η ικανότητα αποθηκεύεται και δεν χρειάζεται πλέον να σκεφτούμε συνειδητά τις διάφορες ενέργειες που χρειάζεται να κάνει το σώμα μας. Αν και μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, μερικές φορές τα βασικά γάγγλια ανταγωνίζονται μέρη του εγκεφάλου μας που μας βοηθούν να παραμένουμε «παρών» και να παίρνουμε συνειδητές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης μνήμης μας.
Ο Matthew Mundy, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash – ειδικός στη μάθηση και τη μνήμη, εξηγεί:
- «Οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν τους άμεσους στόχους ή τις ανάγκες μας, λίγο σαν μια λίστα με «εκκρεμότητες» ή μια λίστα αγορών», εξηγεί 
Όμως, οι βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις απαιτούν πολλή εγκεφαλική δύναμη για να διατηρηθούν. Μια απόσπαση της προσοχής, όπως ένα τηλεφώνημα, οδικές εργασίες ή άλλη εκτροπή, μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον την περιορισμένη χωρητικότητα μνήμης και τελικά να οδηγήσει στο να ξεχάσουμε κάτι.

Αυτή η αποτυχία μνήμης έχει γίνει γνωστή ως Σύνδρομο "Ξεχασμένου Μωρού" η "Θανατηφόρος Διάσπαση της προσοχής" . Ορίζεται ως μια κατάσταση όπου ένας γονέας ή κηδεμόνας ενός παιδιού βιώνει μια βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης που τον αναγκάζει να αφήσει εν αγνοία του ένα παιδί σε ένα αυτοκίνητο.
Πολλά είναι τα παιδιά που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού. Οι θάνατοι επί το πλείστον προέρχονται από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητα. Από το 1998 έως το 2002 πέθαιναν κατά μέσο όρο 29 παιδιά κάθε χρόνο λόγω θερμοπληξίας σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Το 2003 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 42. Έτσι ο μέσος όρος φτάνει τα 35 τον χρόνο.
Ο καθηγητής Mundy λέει ότι μια απόσπαση της προσοχής ή μια αλλαγή ρουτίνας μπορεί να είναι αρκετή για να ξεκινήσει το λάθος πρόγραμμα "αυτόματου πιλότου" και να χτυπήσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας.
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη όλων είναι περιορισμένη σε χωρητικότητα, επομένως όσο περισσότερα πράγματα σκεφτόμαστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ξεχάσουμε κάτι.
Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, η μνήμη μας μπορεί να υποφέρει σοβαρά και αυτό χειροτερεύει όσο πιο ακραία γίνεται η στέρηση ύπνου. Επίσης, όσο περισσότερο στρες έχουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στις αναμνήσεις μας.
Το χρόνιο στρες αυξάνει την απελευθέρωση ορμονών που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι ορμόνες μπορούν να βλάψουν την ανάκτηση αναμνήσεων από το σημείο που είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλο.
Ένας γονέας με μια πολυάσχολη ρουτίνα που μπορεί να διαταράσσεται τακτικά στον ύπνο του από ένα μικρό παιδί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, λέει ο καθηγητής Mundy.
Υπάρχουν απλοί τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επίγνωση της παρουσίας του παιδιού σας σε ένα όχημα, ανεξάρτητα από το τι άλλο συμβαίνει στην ημέρα σας:
- Οι γονείς μπορούν να κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους, το να αφήνουν ένα αντικείμενο που ανήκει στο παιδί τους στο κάθισμα του συνοδηγού για να μπορέσουν να το δουν. 
- Να αφήσουν την τσάντα ή το τηλέφωνό τους στο πίσω κάθισμα για να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση για να κοιτάξουν εκεί.
- Ο καθρέφτης στραμμένος προς το παιδικό κάθισμα, ώστε να μπορείτε να το βλέπετε κάθε φορά που κοιτάζετε.
- Η τεχνολογία μπορεί επίσης να βοηθήσει. Συσκευές εξοπλισμένες με αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για να ειδοποιήσουν όταν το αυτοκίνητο σταματήσει.

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  

Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου