ELEVATOR PITCH: Σύντομη ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΕΑΥΤΟΎ

Το Elevator Pitch είναι μια σύντομη παρουσίαση που στοχεύει να περιγράψει με σαφήνεια και συνοπτικά τον εαυτό μας, τις επιτυχίες μας και την πρόταση αξίας μας σε έναν συνομιλητή, συνήθως κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού με ανελκυστήρα ή σε κάποιον άλλο περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως δύο λεπτά.

Ένα αξιόπιστο Elevator Pitch περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

1. Αυτοπαρουσίαση: Περιγράφουμε ποιοί είμαστε, αναφέροντας το όνομα, το επάγγελμα ή τις σπουδές μας και μια επαγγελματική ή ακαδημαϊκή διάκριση που μας κάνει υπερήφανους.

2. Στοχοθεσία και ενδιαφέρον: Δηλώνουμε με σαφήνεια τι επιθυμούμε από τον συνομιλητή μας, πότε και με ποιον τρόπο. Αυτό βοηθά να θέσουμε τον τόνο για την επόμενη συζήτηση και να διευκρινίσουμε τους στόχους μας.

3. Επιτεύγματα: Αναφέρουμε τις επαγγελματικές, ακαδημαϊκές ή επιχειρηματικές μας επιτυχίες και επιδόσεις με αυτοπεποίθηση και θετικό πνεύμα.

4. Ερώτηση: Στο τέλος του Pitch, θέτουμε μια ερώτηση προς τον συνομιλητή μας για να δημιουργήσουμε περαιτέρω διάλογο και να μην περιοριστούμε μόνο στον περιορισμένο χρόνο του Pitch.

Ο λόγος που χρειαζόμαστε ένα Elevator Pitch είναι για να μπορέσουμε να περιγράψουμε σύντομα και αποτελεσματικά τους στόχους και τις επιθυμίες μας. Χρησιμοποιείται συχνά σε καριέρας, σε δικτύωση και σε ευκαιρίες πώλησης, όπου ο περιορισμένος χρόνος και ο μεγάλος αριθμός ακροατών καθιστούν απαραίτητη τη σύνταξη μιας συνοπτικής και ευκολομνημόνευτης παρουσίασης.

Το Elevator Pitch απαντάει σε ερωτήσεις όπως:
- Ποιές είναι οι ικανότητές μου και τι μπορώ να κάνω καλά;
- Ποιά είναι τα μεγαλύτερα μου προτερήματα στον τομέα μου;
- Τι θα ήθελα να επιτύχω;
- Ποια είναι οι κίνητροι μου;

Κατά τη σύνταξη του Elevator Pitch, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μόνο θετικές λέξεις και να αποφεύγουμε την αρνητική γλώσσα. Επίσης, πρέπει να δίνουμε έμφαση στην γλώσσα του σώματος και να δημιουργούμε θετική πρώτη εντύπωση.

Ένα παράδειγμα Elevator Pitch μπορεί να είναι το εξής:

"Γεια σας, είμαι η Άννα Παπαδοπούλου. Είμαι ψυχολόγος με εξειδίκευση στη συμβουλευτική και την προσωπική ανάπτυξη. Έχω εργαστεί με πολλούς ανθρώπους, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν προσωπικές προκλήσεις και να επιτύχουν τους στόχους τους. Τώρα, αναζητώ ευκαιρίες συνεργασίας με εταιρείες που επιθυμούν να προωθήσουν την ευζωία και την ευημερία των εργαζομένων τους. Θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα για την εταιρεία σας και πώς μπορώ να συμβάλλω στους στόχους σας."

Με την πρακτική και την εξάσκηση, μπορούμε να βελτιώσουμε την παρουσίασή μας καθώς το Elevator Pitch, είναι η τέλεια ευκαιρία για να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές μας δεξιότητες.

Msc BA Επικοινωνιολόγος- Personality Creator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου